La salut va millorar per la caiguda de la contaminació durant el confinament
Un estudi del Vall d’Hebron assenyala que els barcelonins van registrar menys envelliment cel·lular, inflamació i predisposició al·lèrgica a causa de la reducció del trànsit al mínim.
La contaminació de l’aire a Barcelona es va reduir fins a un 80% durant la tancada domiciliària per la pandèmia del covid-19, que va durar de març a maig del 2020. En aquell període, la salut dels barcelonins va millorar a conseqüència del confinament: la seva sang va mostrar menys marcadors d’estrès oxidatiu (que mesura l’envelliment cel·lular), d’inflamació sistèmica i de predisposició al·lèrgica, mentre que es van registrar més indicadors antioxidants (que tenen l’efecte contrari: protegeixen les cèl·lules contra l’oxidació).
Això és el que ha demostrat un equip mèdic de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona que, fa quatre anys, en ple època de confinament, es va disposar a estudiar l’"oportunitat única" que va suposar reduir pràcticament al mínim el trànsit de la ciutat.
Factor principal
El trànsit és el principal element de contaminació de l’aire. "Era un moment en què la covid estava en ple apogeu. Els estudis eren molt limitats i els metges estaven totalment dedicats als pacients. Però se’ns va acudir estudiar com afectava en les persones sanes el fet de viure durant tres mesos amb una contaminació fins a un 80% menor de l’habitual. Pensàvem que aquesta condició podia tenir efectes en la salut", explica a EL PERIÓDICO la doctora María Jesús Cruz, cap del Grup de Pneumologia del Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIR) i membre de la Comissió de Medi Ambient i Salut del Vall d’Hebron. Aquesta especialista, juntament amb els doctors Xavier Muñoz i Christian Romero-Mesones, va liderar la investigació, publicada a la revista Toxics.
L’únic criteri de selecció en l’estudi era que el col·lectiu estudiat estigués format per persones sanes no fumadores, ja que en aquell moment, per qüestions ètiques, no es podia fer estudis en pacients. Per tant, es va realitzar entre els propis sanitaris de l’hospital: els investigadors van extreure sang de 58 professionals del Vall d’Hebron en plena confinament, just abans de tornar a la normalitat, i van repetir les mateixes anàlisis uns mesos després, al novembre, quan ja s’havien aixecat les restriccions i el trànsit tornava a ser el de sempre. A continuació, els investigadors van comparar les mostres.
"Vam veure que, en les segones analítiques, quan ja havíem tornat a la normalitat, els marcadors d’estrès oxidatiu es trobaven més elevats. L’estrès oxidatiu marca l’oxidació de les cèl·lules i té efectes negatius, perquè està relacionat amb l’envelliment i amb els processos inflamatoris. Vam veure també que, amb la tornada a la normalitat, els marcadors antioxidants, que són positius, s’havien reduït", assenyala Cruz.
Més al·lèrgies i inflamació
Notícies relacionadesA més, els metges també van veure que els nivells d’inflamació sistèmica (que assenyalen els estats proinflamatoris dels òrgans) i els biomarcadors de predisposició a tenir una reacció al·lèrgica es trobaven més elevats. "Aquesta tendència ja l’havíem vist anteriorment: la contaminació predisposa a patir al·lèrgies, i ho veiem molt en les persones amb asma. Però aquest lleuger augment en persones sanes no l’havíem vist mai", precisa la doctora Cruz. Matisa, això sí, que aquests biomarcadors no indiquen que la persona hagi de patir aquestes problemàtiques tant sí com no, però sí que tindrà més predisposició a desenvolupar-les en un futur.
Segons ella, aquests resultats, tot i que es limiten a Barcelona, són "extrapolables" a qualsevol altra ciutat amb contaminació. "La covid va ser una oportunitat molt bona, única, per estudiar la pol·lució", conclou la doctora Cruz.
- Morad torna als blocs de la Florida al guanyar el cas del ‘desterrament’
- Illa manté en el seu Govern més de 60 alts càrrecs de l’etapa Aragonès
- Els Castellers de Vilafranca revaliden el títol a Tarragona
- Crim atroç d’un jove de 15 anys a Marsella pel narcotràfic
- LLIGA F (1-8) El Barça torna a lluir-se contra el Madrid CFF en un duel amb polèmica
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Avançar el rellotge Tot sobre el canvi d’hora d’octubre de 2022 a Espanya: així entrem en l’horari d’hivern
- La Damm rejoveneix als 70 amb la nova ciutat esportiva
- Hansi Flick: "Lewandowski és el millor del món a l’àrea"
- Mitja hora demolidora del Barça