IGUALTAT
"Les víctimes de la violència masclista estan a les consultes mèdiques"
Miguel Lorente, exdelegat del Govern per a la Violència de Gènere, assegura que la detecció en els centres de salut és clau contra aquesta xacra.
L’última víctima mortal de la violència masclista al nostre país, dimarts a la barriada sevillana de Pino Montano, no havia presentat denúncies prèvies contra el seu agressor. Com tampoc ho havien fet les altres sis dones assassinades a Andalusia per violència de gènere el 2024. Com no ho fa entorn del 80% de les víctimes. Aquesta realitat és "l’habitual", segons explica el metge forense i exdelegat del Govern per a la Violència de Gènere, Miguel Lorente. "En aproximadament el 80% dels casos no hi havia denúncies prèvies, i això és el més terrible de la violència de gènere, que les víctimes conviuen amb una violència capaç d’assassinar-les sense que això es posi en coneixement. Això no passa amb cap altre tipus de violència, per això és violència de gènere", desenvolupa l’expert.
"Aconseguir el control"
És important remarcar que "el fet que no existeixi denúncia no vol dir que no hi hagi violència, sinó que és una violència integrada que s’utilitza per aconseguir el control", explica Lorente. Sobre les dinàmiques que operen en aquests casos, Lorente detalla que "quan l’agressor percep que no pot mantenir el control, és quan planteja l’homicidi. La dona no utilitza la violència, sinó que hi està sotmesa".
Malgrat la importància de les denúncies i l’augment progressiu de les que s’interposen, Lorente considera que és important "actuar". "Fa 20 anys que diem que s’ha de denunciar, i mira com estem". Des del 2003 (des que hi ha registres oficials) han sigut assassinades 1.276 dones a tot Espanya, 264 a Andalusia. "És a dir, la denúncia és una opció, però no podem deixar la responsabilitat sobre la víctima, perquè aquesta violència és estructural, està normalitzada, fins al punt que les víctimes creuen que fan alguna cosa malament perquè el marit les controli o les agredeixi. És una construcció cultural. ¿Com has de denunciar una cosa que consideres normal?", recalca l’expert.
Paral·lelament, l’exdelegat del Govern per a la Violència de Gènere aposta per "treballar molt en la prevenció i, sobretot, en la detecció. "Els casos els detectem en el servei sanitari, que és on hi ha les dones maltractades", apunta l’expert. "El 100% [de les víctimes que pateixen violència masclista estan a les consultes mèdiques, perquè la violència produeix un impacte i un desgast sobre la salut", remarca.
"La violència, tant física com psicològica, comporta un deteriorament important; la violència fa mal sempre, per això les víctimes de violència de gènere van molt al metge. No diuen: ‘El meu marit em maltracta’; elles hi van perquè se senten malament, es detecten moltes coses que no tenen res a veure amb lesions o ferides, sinó problemes d’estrès crònic, metabòlics, cardiovasculars... Això està estudiat, figura en la bibliografia científica. Però si no sabem que això pot ser per violència de gènere, és molt difícil detectar-la", afegeix l’expert.
- Barcelona, protagonista La compra més gran al passeig de Gràcia des del 2017
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer
- La transformació de la ciutat La plaça de les Glòries entra en la recta final de la seva metamorfosi
- Informe de la Cambra de Comerç Més de 33.000 persones a Catalunya cuiden els pares i fills i treballen
- Investigació oberta Els Mossos busquen un agressor de dones taxistes a Barcelona