La crisi climàtica debilita també el corrent del Golf

Un eventual col·lapse de l’artèria marina podria alterar encara més el clima d’Europa i accelerar l’augment del nivell del mar.

La crisi climàtica debilita també el corrent del Golf
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’avenç de la crisi climàtica amenaça d’alterar cada vegada més el funcionament dels corrents marins: les grans artèries que regulen el clima del planeta. Fa temps que la comunitat científica adverteix de l’empitjorament dels signes vitals del gran corrent de l’Atlàntic (més conegut com a AMOC, per les seves sigles en anglès) i debat sobre el seu possible col·lapse en les pròximes dècades i, especialment, sobre com això podria impactar en el clima de l’hemisferi nord. Ara, una investigació liderada per la Universitat Global de Londres i publicada ahir a la revista Nature, posa més llenya al foc en aquesta ja acalorada discussió. Una nova anàlisi revela que l’escalfament global també estaria debilitant el corrent del Golf i que, en cas de continuar així, "això podria afectar el clima d’Europa i accelerar l’augment del nivell del mar a l’hemisferi nord".

La investigació analitza un episodi esdevingut fa més de 20.000 anys per extreure lliçons clau de cara al present però, sobretot, al futur del nostre planeta. El treball, liderat per experts del University College de Londres, s’ha centrat a analitzar fòssils de microorganismes marins que van viure durant l’última edat de gel i que ara, desenes de milers d’anys més tard, permeten viatjar enrere en el temps i descobrir com era el planeta en una era en què el gel cobria gran part de l’hemisferi nord del globus. Segons els científics que han liderat aquest treball, en aquell temps el corrent del Golf era dues vegades més profund i dues vegades més ràpid que en l’actualitat. Probablement per la intensitat dels vents.

Aquesta informació, tot i que a priori podria semblar un xic llunyana i abstracta, podria ser clau de cara a entendre com l’avanç de la crisi climàtica i l’escalfament global podria alterar el clima terrestre. Sobretot si tenim en compte que ara vivim en condicions contràries a les analitzades en aquest estudi.

Notícies relacionades

Ja hi ha estudis en els quals, per exemple, es parla de com la crisi climàtica està alterant els patrons de vent del planeta. En cas de continuar així, es creu que en les pròximes dècades podríem tenir vents cada vegada més febles a la regió on s’origina el corrent del Golf. Tot això podria, d’una banda, provocar un debilitament d’aquest corrent i, per l’altre, reduir la seva profunditat.

Hi ha alguns treballs, no exempts de discussió, que han suggerit que un eventual col·lapse del gran corrent de l’Atlàntic Nord, o d’alguna de les seves parts, podria provocar un refredament d’algunes zones del continent europeu, entre les quals la península Ibèrica. Però segons diversos experts preguntats per EL PERIÓDICO, res apunta que anem cap a una glaciació. "El que podríem veure és un efecte estacional amb hiverns de fred extrem i estius d’onades de calor impressionants", va explicar Isabel Cacho, geòloga i especialista en Paleoclimàtica de la Universitat de Barcelona (UB) en una entrevista amb aquest diari.