Govern i ajuntaments, sense plans contra l’ecopostureig
Acció Climàtica admet que és una assignatura pendent i assegura que té intenció de treballar en aquest tema
El 2020, Amsterdam va vetar els anuncis de vols, però BCN i Madrid estan lluny d’una política similar
Després de l’ofensiva d’Europa contra el greenwashing, són les autoritats locals les que s’han de posar les piles per evitar que certes empreses es venguin al món com ecològiques quan no ho són. La Unió Europea va publicar una guia en la qual indicava quines pràctiques s’havien de rebutjar a l’hora de frenar els falsos reclams verds. Però, ¿què estan fent els governs i les ciutats per posar límit a aquests rentats de cara ecològics?
A Europa hi ha alguns exemples pioners de ciutats que han començat a aplicar algunes directives amb l’objectiu d’evitar els anuncis de companyies altament contaminants. Edimburg ha aprovat aquest any frenar els patrocinis d’empreses extractives i de venda de combustibles fòssils, aerolínies, companyies que anunciïn vehicles SUV i operadors de creuers. És a dir, una marca de creuers i una aerolínia no poden publicitar ni patrocinar un esdeveniment de la ciutat.
S’ha de dir que aquesta nova política no afecta els contractes existents: només es tindrà en compte per a futures licitacions. Amsterdam, el 2020, ja va traçar un camí semblant al vetar els anuncis de viatges aeris i d’empreses de combustibles fòssils. Aquest model va en la línia del que va passar amb la publicitat del tabac durant les dècades dels 90 i dels 2000.
Actualment, Barcelona i Madrid estan lluny d’aplicar una política similar. Tot i així, des del consistori barceloní apunten que la qüestió s’avaluarà en el grup de treball creat per aplicar mesures de descarbonització a la ciutat. No hi ha cap concreció, però sí que existeix la voluntat de treballar en aquest tema.
L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), malgrat no disposar d’un pla específic, sí que té en compte alguns aspectes ambientals, com per exemple a l’hora de portar a terme contractacions. L’entitat metropolitana va redactar un protocol de sostenibilitat per a les obres públiques. Quan es fan licitacions, els candidats estan obligats a complir uns criteris de sostenibilitat.
Per mitigar el canvi climàtic, s’exigeix a les constructores que compleixin requisits establerts per Europa. D’aquesta manera, alguns dels edificis que es construeixin podran obtenir el segell Green Council Building Espanya. Aquest és el cas de l’edifici de la CIBA, situat a Santa Coloma de Gramenet.
Assignatura pendent
Notícies relacionadesÉs veritat que el Govern central, a través del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, sí que està elaborant un pla contra el greenwashing per intentar evitar paraules com "verd" i "eco-friendly" si no estan justificades. No obstant, la normativa encara no està acabada ni, per tant, en vigor.
En el cas de la Generalitat, fins ara no s’ha desenvolupat cap mena de programa per frenar aquest "blanqueig verd". Fonts d’Acció Climàtica consultades per EL PERIÓDICO admeten que es tracta d’una assignatura pendent i destaquen que la qüestió preocupa els dirigents responsables de la lluita contra la crisi climàtica.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Mia Carol: "No em vaig sentir culpable. Sé que no vaig fer res malament"
- LA GRAN CITA NÀUTICA BCN encén el ‘far al món’ en la inauguració de la Copa Amèrica
- Fenomen extrem als EUA Florida pateix el Milton però evita el pitjor escenari
- L’esquerra s’imposa a la ‘sociovergència’
- La ‘BCN dels 5 milions’ hauria d’anar més enllà del que necessita Barcelona"
- Sector alimentari La Fageda amplia la seva gamma de postres i fa el salt a Madrid i a València
- Videojocs Els creadors del ‘Candy Crush’ planegen 47 acomiadaments a Barcelona
- Apunt Pressupostos, ni lluny ni a prop
- Mercat laboral Díaz preveu crear 65.000 llocs de treball amb ajudes a pimes per reduir la jornada
- Reunió a la Generalitat Tarragona, primera ciutat a oferir sòl per al pla d’Illa