Medi ambient

El linx ibèric deixa d’estar en perill d’extinció i passa a "vulnerable"

El linx ibèric deixa d’estar en perill d’extinció i passa a "vulnerable"
1
Es llegeix en minuts
ANA CARRETERO

"¡Formidable notícia! La Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (IUCN) ha acreditat que el linx ibèric deixa d’estar en perill d’extinció i passa a catalogar-se com a espècie vulnerable", va anunciar ahir entusiasmat el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno. Andalusia acull gairebé el 44% de l’actual població, xifrada en més de 2.000 exemplars, quan fa dues dècades eren 94 arreu del país. En el seu missatge a la xarxa social X, Moreno considera que aquest èxit és "un èxit de tots a través del projecte Life Lynxconnect". També que és "un orgull per a Andalusia liderar la recuperació de l’espècie".

El 2002, aquest felí, el més amenaçat del planeta, va arribar fins i tot a ser una espècie "en perill crític" d’extinció. Amb la tendència positiva dels programes de conservació i reintroducció a la natura, va passar a ser catalogat com a animal "en perill".

Més conills

Notícies relacionades

La ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, també va manifestar la seva satisfacció, agraint el treball cooperatiu d’administracions, centres de recerca i universitats. "Avui el linx és present a la major part de les regions del sud de la Península, a Espanya i Portugal. És un programa d’èxit com pocs a nivell mundial", va recalcar. Ribera va insistir en la necessitat de continuar avançant en la recuperació de les poblacions de conill, principal aliment d’aquest felí, en la connectivitat entre territoris, alertant sobre les amenaces per atropellaments, o la caça furtiva.

Les dades positives de l’últim cens convidaven a l’optimisme. Ara aquest organisme internacional ha considerat rebaixar el grau d’amenaça que pateix aquest animal, de manera que passa d’estar "en perill" a ser "vulnerable" en la llista vermella d’espècies amenaçades.