El 70% del cànnabis que es requisa entra per via marítima

Desarticulado el principal entramado criminal que introducía hachís en Catalunya con narcolanchas

Desarticulado el principal entramado criminal que introducía hachís en Catalunya con narcolanchas / CAPTURA VÍDEO MOSSOS

1
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

«Catalunya s’ha convertit en una regió d’Espanya molt atractiva per introduir haixix». Així, l’inspector dels Mossos d’Esquadra, Antoni Salleras, cap de l’Àrea Central del Crim Organitzat de la Divisió d’Investigació Criminal, va voler destacar ahir l’increment de l’arribada d’aquesta droga a les costes catalanes, principalment per via marítima. Per Salleras, la situació és «preocupant», ja que bandes de narcotraficants utilitzen el territori català per desembarcar, emmagatzemar i distribuir cap a Europa l’haixix que es produeix al Marroc.

Segons dades dels Mossos, el 70% de l’haixix intervingut a Catalunya entra per mar, en cales i platges, tot i que també hi ha algunes infraestructures portuàries. El 2023 es van requisar 18 tones d’haixix, cosa que suposa un 135% més que el 2022 però menys des de començament d’aquest 2024.

Pressió policial

Notícies relacionades

«Qualsevol zona del litoral català és susceptible d’un desembarcament», va advertir Salleras, que relaciona l’increment de narcollanxes a Catalunya amb la pressió policial a què aquests narcos estan sotmesos al sud d’Espanya i al fet que la costa catalana no està tan blindada com d’altres. Carlos Gavilanes, cap de l’Àrea Regional de Vigilància Duanera a Catalunya, ha confirmat que s’ha «reobert la ruta del Mediterrani» per al trasllat de la droga i que aquesta passa per Catalunya.

Els investigadors van remarcar que l’activitat relacionada amb l’haixix va acompanyada de la implantació d’infraestructures com drassanes i naus per guardar les narcollanxes. Les bandes incorporen professionals relacionats amb el sector, a més de comptar amb el suport de delinqüents vinculats al tràfic de marihuana i cocaïna. El 2023, els Mossos van detectar l’augment de l’ús d’infraestructures portuàries per descarregar droga amb aquestes embarcacions.