Les proves acorralen l’acusat de la salvatge violació d’Igualada

Els agents dels Mossos encarregats de la investigació van aconseguir desxifrar que el telèfon de la víctima i el de l’acusat van ser a la mateixa zona on es va cometre l’agressió.

Les proves acorralen l’acusat de la salvatge violació d’Igualada
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Modèlica investigació de la Unitat Central d’Agressions Sexuals (UCAS) dels Mossos d’Esquadra. Els seus membres van detallar ahir davant el tribunal de l’Audiència de Barcelona les indagacions que van realitzar per esbrinar que Brian Raimundo Céspedes era el presumpte autor de la salvatge violació d’una adolescent de 16 anys en un carreró d’un polígon industrial d’Igualada, la nit de l’1 de novembre del 2021. Els detalls de les proves trobades que els agents van explicar durant la segona sessió del judici apunten directament al processat, per a qui la fiscalia sol·licita 45 anys de presó per l’atac sexual i per intent d’assassinat.

La responsable de l’UCAS, la inspectora Kira Estrada, va relatar de manera detallada tots els passos que la seva unitat va efectuar per arribar fins a Céspedes, un jove nascut a Bolívia i resident a Igualada, i apuntar-lo com la persona que havia comès la violació. La situació del seu telèfon mòbil a la zona on es va cometre l’agressió sexual, la vestimenta que portava aquell dia i trobada a casa seva i la troballa de l’ADN de la víctima a la seva jaqueta són algunes de les proves exposades per la inspectora en el judici. Les imatges de les càmeres de seguretat no van enregistrar al carreró on es va cometre l’atac sexual cap persona més que l’agressor.

Però per poder identificar el processat, els policies van haver de fer abans múltiples gestions, que van començar per l’interrogatori de les persones que van tenir contacte amb l’adolescent aquella nit a la discoteca on va estar. Els Mossos no van poder parlar amb ella pel seu estat de salut. Alhora que prenien declaració a amics de l’adolescent, els agents van visionar 155 càmeres de seguretat de les empreses situades als voltants del carreró on es va produir la violació. Aquestes gravacions van permetre reconstruir els passos de la menor i com una persona, que va vestida de fosc i amb una motxilla, surt corrents cap a ella. La geolocalització del mòbil del processat el situa en aquest lloc, igual com en aquest lloc es va poder ubicar el mòbil de la denunciant.

23 minuts d’agressió

La violació es va prolongar durant 23 minuts en un carreró de descàrrega d’una empresa. La policia va observar que després d’aquell període, el mateix individu (no sabien encara qui era) sortia d’aquest lloc. Els agents troben una imatge més nítida d’ell. A un dels braços portava una jaqueta que, segons la mare de la víctima, no havia aparegut i era de la menor. Allà és on els Mossos aprecien detalls de la seva vestimenta (pantalons foscos, vambes blanques, motxilla....), però descobreixen, quan el sospitós es treu la caputxa, una dada important: tenia els cabells negres amb les puntes rosses. El dispositiu per localitzar l’agressor es va posar en marxa a Igualada.

Notícies relacionades

Però no va ser fins que els investigadors es van fixar en una denúncia pels danys en un vehicle que es van produir aquella mateixa nit, quan els Mossos van tenir la pista de Brian. En el vídeo gravat per un ciutadà s’aprecia com entre la desena de joves que participen en aquest acte n’hi ha un que vesteix igual que l’agressor de la víctima de la violació. Els agents comencen a interrogar-los. Ningú coneixia aquest misteriós personatge, fins que la policia el relaciona amb un d’ells per una trucada que li havia fet. El telèfon que marca és el mateix que el geolocalitzat a la zona en què es va cometre la violació. El setge es va anar estrenyent.

Aquest telèfon està a nom d’una empresa en la qual treballa Brian. Es rastreja on viu al padró municipal i es munta una vigilància al domicili. Els Mossos observen com el processat vesteix la mateixa roba que portava el dia de la violació. La geolocalització del seu mòbil concorda amb el recorregut que l’atacant de l’adolescent fa en el polígon industrial. "Tot coincideix", va remarcar la inspectora. A l’entrada i registre de la vivenda on vivia l’acusat es troba la vestimenta que portava la nit de l’agressió, i a la seva jaqueta, l’ADN de la víctima. Els Mossos detenen l’imputat i aquest ingressa a la presó.