Alarma Sanitària

Noves drogues de disseny, més potents, desembarquen a Catalunya

L’entitat de prevenció Energy Control alerta del superèxtasi: pastilles quatre vegades més intenses que la dosi habitual. Els metges avisen que els efectes de les drogues sintètiques d’última generació encara són desconeguts.

Noves drogues de disseny, més potents, desembarquen a Catalunya
4
Es llegeix en minuts
Marina Tovar
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Una nova generació de drogues sintètiques, més potents que les seves antecessores i d’efectes imprevisibles, s’expandeix per Catalunya. Segons alerta l’Observatori de les Drogues i Energy Control, un programa d’intervenció i prevenció en l’àmbit del consum de drogues, la concentració d’MDMA (èxtasi) a les pastilles arriba a nivells molt alts (fins a 400 mil·ligrams, quatre vegades la dosi habitual). La potència d’aquest superèxtasi, per tant, n’augmenta la perillositat, i les probabilitats de tenir una mala experiència. "Ens preocupa aquesta concentració", explica Mireia Ventura, coordinadora dels Serveis d’Anàlisi d’Energy Control, que apunta que el consum d’èxtasi està augmentant en un mercat en el qual també proliferen altres substàncies sintètiques amb efectes secundaris que encara són igualment desconeguts.

De fet, un dels principals riscos del consum de drogues, com alerten des d’entitats de prevenció fins a sanitaris i cossos de policia, és el desconeixement del que s’està prenent. A l’adquirir una pastilla d’MDMA no hi ha manera de saber si es tracta d’un altre tipus de droga, si hi ha barreja o quantes dosis conté. Des d’Energy Control, relacionen aquesta nova concentració amb el fet que en les confiscacions es penalitza el nombre de pastilles, no les dosis que contenen, de manera que amb menys quantitat de material es pot moure més MDMA.

Més consum a Barcelona

El fet és que laboratoris i mercats clandestins treballen contínuament per a la producció de noves drogues. Exemple d’això és la clefedrona (4CMC) –se’n va alertar la presència la setmana passada, tot i que es va detectar per primera vegada el 2015– o altres com 2MMC i el 3CMC, totes de la família de les anomenades catinones. Es tracta de substàncies semblants a l’amfetamina, però que es venen com substitutes de l’èxtasi. "Tot i que s’està detectant en altres comunitats autònomes, l’ús més alt de la clefedrona està tenint lloc a la capital catalana", explica Ventura.

"Es tracta de noves drogues que no estan fiscalitzades", afegeixen des d’Energy Control sobre aquest tipus de substàncies que apareixen i desapareixen ràpidament del mercat i que en solen substituir d’altres que en un determinat moment no estan disponibles. La pressió policial és forta: les detencions a Catalunya per drogues sintètiques han passat de 440 el 2019 a 900 el 2023, apunten des de Mossos a aquest diari.

Mercat "molt dinàmic"

"El mercat de drogues és molt dinàmic", explica Ventura. "Quan se’n fiscalitza una, entren substitucions". Aquestes noves substàncies no estan controlades, ni es té informació sobre els seus efectes. "Se sintetitzen artificialment per saltar-se les prohibicions, i es llancen al carrer sense conèixer els efectes", coincideix Francisca Fonseca, responsable d’addiccions del servei de Psiquiatria de l’Hospital del Mar. "En aquest mercat, quan es controla una droga, n’apareix una de nova. Ens fa sentir que anem sempre darrere del que va sorgint", hi afegeix la doctora.

"Aquestes noves substàncies sintètiques poden ser més tòxiques, i els seus efectes a llarg termini són desconeguts", alerta Fonseca. "Tenen un perfil més perillós –coincideix Ventura–, sobretot si es barregen produeixen més efectes secundaris i hi ha més probabilitats que provoquin una mala experiència". No només són desconegudes per als experts, sinó que és habitual que la persona que les estigui consumint pensi que es tracta de pastilles d’èxtasi, i que en desconegui el grau de concentració.

Segons l’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies, el 2023 es van detectar 26 substàncies psicoactives noves. Des d’aquesta entitat també s’alerta que les catinones sintètiques estan augmentant la seva presència al mercat europeu com un estimulant substitut i també barrejades amb altres substàncies.

Les catinones produeixen eufòria, estimulació, alerta i estimulació del desig sexual. Entre els efectes adversos es troba insomni, ansietat, comportament agressiu, augment de la pressió arterial i del ritme cardíac. Aquestes substàncies psicoestimulants es poden consumir per via oral o nasal. Energy Control adverteix que, quan s’esnifen, augmenten els efectes i riscos.

"El consum de les catinones és més residual que l’èxtasi, que continua sent la droga reina", explica Emilio Salgado, responsable de la unitat de Toxicologia Clínica dependent de l’àrea d’urgències de l’Hospital Clínic de Barcelona. De fet, en aquest centre hospitalari s’han detectat 32 casos d’intoxicació per catinones els últims sis anys.

Cànnabis sintètic

Notícies relacionades

D’altra banda, també s’ha detectat un augment de la venda de cannabinoides sintètics. "Substàncies similars al THC, que solen ser venudes com a gominoles", expliquen des d’Energy Control. El problema amb aquesta droga és similar al de les anteriors. "Hi ha més probabilitats que causi males reaccions, sobretot si les dosis estan mal repartides i són superiors a l’esperat".

Un d’aquests és l’hexahidrocannbiol (HHC), que es ven com a alternativa alegal al cànnabis de THC, i es pot trobar amb normalitat en botigues tant físiques com online. Tot i que és una droga amb menys substància de cànnabis que el THC –per això és alegal– no hi ha límit de concentració, de manera que pot arribar a tenir els mateixos o més efectes que el cànnabis.