Els Països Baixos, la supercuina de les drogues sintètiques

Segons els Mossos, les detencions vinculades a drogues d’última generació s’han duplicat en quatre anys: han ascendit de 440 el 2019 a 900 el 2023.

Desmantelado laboratorio de drogas sinteticas en Morrón, Sevilla

Desmantelado laboratorio de drogas sinteticas en Morrón, Sevilla / PN

3
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

El juliol del 2022 es va desmantellar al garatge d’una casa de Mont-roig del Camp (Baix Camp) el laboratori de drogues de disseny més gran trobat a Catalunya. Tenien nombroses substàncies i maquinària pesada per a l’elaboració d’aquestes drogues que després distribuïen a narcos de Tarragona i també a escala internacional. Els agents, que van detenir el matrimoni resident a la casa i un veí de Reus, van requisar droga sintètica per valor de 4,3 milions d’euros. Va ser el cop més important registrat a Catalunya fins ara.

De fet, la gran cuina d’aquest tipus de substàncies són els Països Baixos, país amb laboratoris professionals que concentren gairebé tota la producció europea de drogues sintètiques que després és distribuïda per xarxes criminals.

A 1.300 quilòmetres de distància, els decomissos de drogues de disseny –principalment pastilles, tot i que també pols o substàncies per inhalar– no han deixat d’augmentar en els últims anys en zones d’oci de l’àrea metropolitana, apunten des de l’àrea central d’anàlisi de la Comissaria General d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadra. Alhora també s’han incrementat les detencions per part de la policia catalana, principalment de petits distribuïdors que passen droga –els principals consumidors són joves d’entre 15 i 29 anys– o que porten una quantitat de substàncies que no es pot considerar com a consum propi.

Les xifres ho demostren: les detencions vinculades a aquestes drogues han augmentat de 440 el 2019 a 600 el 2022 i 900 el 2023, segons fonts policials, que encara desconeixen si aquest increment és una tendència o un pic puntual. Cal dir que la producció i tràfic d’aquest tipus de drogues no està associat a episodis violents, com els narcoassalts de la marihuana o els desembarcaments d’haixix amb la narcollanxes. Tot i així, sí que implica riscos, ja que els laboratoris casolans poden explotar per la manipulació de productes químics.

En equipatges o vehicles

Precisament, el novembre passat es van desmantellar dos laboratoris a Catalunya, un al Tagamanent, en què un clan familiar comptava amb un extens catàleg de drogues sintètiques que distribuïa per tot el món. Els investigadors van trobar pols de mico, un derivat de les catinones. El 2022 els Mossos van acabar amb el laboratori de Mont-roig del Camp, en què el principal sospitós va aprendre a sintetitzar droga per internet. Segons la policia, a Catalunya no hi ha grans laboratoris d’aquest tipus de substàncies: els desarticulats són per a consum propi o per exportar a petita escala.

Notícies relacionades

De fet, la majoria de drogues sintètiques que es consumeixen a Catalunya es demanen per internet als Països Baixos i arriben per missatgeria a casa, com la banda desarticulada aquesta setmana a Madrid per la Policia Nacional, que va rebre 40 paquets en un mes i va fer 160 enviaments per tot Espanya. També s’introdueixen amagades en equipatges per via marítima o aèria, així com en vehicles, com la partida que la policia va interceptar a Les (Lleida) fa dues setmanes i que constava de 13.382 pastilles d’èxtasis procedents de França. És menys habitual que aquest tipus de drogues es traslladin camuflades en carregaments de camions, com és el cas de la marihuana, ja que al ser les dosis més petites es poden distribuir més fàcilment dins de compartiments específics per eludir els controls policials.

La producció en aquests laboratoris dels Països Baixos s’ha incrementat els dos últims anys i fins i tot han tingut vincles amb cuiners de càrtels de la droga mexicans que els han ensenyat a sintetitzar noves substàncies. Es tracta d’un mercat en constant evolució, segons fonts policials. No obstant, no existeixen massa bandes organitzades que es dediquin específicament a aquest tipus de drogues. Les quatre desarticulades pels Mossos l’any passat que tenien aquestes substàncies traficaven també amb marihuana i cocaïna.

Temes:

Internet Drogues