Un informe rebaixa al 36% el reciclatge real de les ampolles de plàstic

Una coalició espanyola de 128 entitats ecologistes denuncia «l’engany» de les dades ofertes pels productors, que asseguren que s’arriba al 70%

Un informe rebaixa al 36% el reciclatge real de les ampolles de plàstic
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

El nombre real d’ampolles de plàstic que s’utilitzen, es recullen i es reciclen correctament a Espanya ha sigut durant anys focus d’un gran debat. Fins ara, les úniques xifres disponibles per parlar-ne eren les que proporcionava la mateixa indústria dels envasos. I durant anys han sigut molts els col·lectius ecologistes que han alertat que aquestes xifres podrien ser esbiaixades i que això podria entorpir l’aplicació de mesures de reciclatge. L’última llei de residus espanyola, per exemple, va posar com a objectiu recollir de manera separada almenys el 70% de les ampolles per al 2023. Segons el balanç d’Ecoembes, a aquesta xifra ja es va arribar a partir del 2021. Però, ara, un informe impulsat per un centenar de plataformes verdes afirma que en realitat tan sols s’estan recollint de manera separada el 36% de les ampolles de plàstic.

Els seus impulsors afirmen que es tracta de la primera anàlisi independent sobre la recollida d’ampolles de plàstic d’un sol ús a Espanya. Concretament, sobre aquelles de menys de tres litres destinades al consum de begudes. L’informe ha sigut elaborat per la consultora internacional Eunomia, amb seu al Regne Unit, per encàrrec de la plataforma Zero Waste Europe i l’Alianza Residuo Cero, amb el suport de 128 entitats ecologistes com Greenpeace, Ecologistes en Acció i la fundació Rezero. La presentació de l’informe desgrana "les inconsistències" en les dades ofertes per la indústria i, sobretot, qüestiona les implicacions legals que tenen aquestes dades en els objectius de recollida i reciclatge del plàstic a Espanya.

Recopilació de dades

Notícies relacionades

Fonts del Ministeri de Transició Ecològica consultades reconeixen que fins ara hi ha hagut un problema en la recopilació de dades independents sobre producció i recollida d’ampolles i afirmen que des de fa dos anys, després de l’aprovació de l’última normativa de residus, estan treballant junt amb les comunitats autònomes per recollir informació sobre ampolles d’un sol ús que s’han posat al mercat i que s’han recollit per ser reciclada. Aquesta auditoria encara està en procés d’elaboració, però, segons expliquen des del MITECO, haurà d’estar llesta a tot estirar per a l’octubre, ja que llavors s’haurà de presentar un informe davant la UE per avaluar l’impacte de les polítiques de reciclatge.

El primer punt en el qual incideix l’informe és la "falta de transparència" i "la metodologia inadequada" que fins ara s’ha utilitzat per comptabilitzar i rastrejar les ampolles de plàstic en circulació a Espanya.