Primera patacada del PSOE al decaure la seva llei contra la prostitució

El PP, Sumar i altres partits impedeixen que la norma sigui admesa a tràmit. Rebutgen que s’endureixi el Codi Penal i alhora que no s’aprovi una norma integral que inclogui ajudes per a les prostitutes.

Primera patacada del PSOE al decaure la seva llei contra la prostitució
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

La llei abolicionista del PSOE, possiblement una de les lleis més importants que presentaran aquesta legislatura en matèria d’igualtat, va decaure ahir al Congrés per falta de suport. La majoria dels partits, inclòs Sumar i el PP –que va recolzar la legislatura passada una iniciativa similar–, hi van votar en contra i, per tant, la proposició de llei, encaminada a penalitzar tot tipus de proxenetisme i els clients, no va ser admesa a tràmit. Va rebre 122 vots a favor, 184 en contra i 36 abstencions.

Es tracta de la primera vegada que el Govern es divideix en una votació parlamentària aquesta legislatura, fet que va contribuir que també, de manera inèdita, el PSOE topés amb un no rotund a una de les seves iniciatives parlamentàries. En l’etapa anterior, va passar en algunes ocasions pels xocs amb Podem i la debilitat del PSOE, però amb Sumar seria el primer desacord parlamentari important.

El tema és de pes, què s’ha de fer amb la prostitució, un assumpte que divideix el feminisme entre abolicionistes i els que volen considerar-la una feina més i que les dones que l’exerceixen tinguin més drets. I la decisió de presentar una proposta que només modifica el Codi Penal, sense incloure itineraris laborals o habitacionals per a les dones que exerceixen la prostitució, sense haver-la consensuat amb Sumar o altres socis, va passar factura al PSOE.

El PP, l’únic partit que comparteix alguns dels principis en els quals sustenta la norma, va demanar, durant el debat, als socialistes que retirin la llei i busquin el consens en el si del pacte d’Estat contra la violència de gènere. Però els de Pedro Sánchez s’hi van negar, amb l’argument que és necessari debatre i trobar solucions al problema de la prostitució al Congrés.

Iniciativa similar

La legislatura passada, el PSOE va presentar una iniciativa similar, destinada a penalitzar tota mena de proxenetisme i els clients de les prostitutes, que sí que va ser admesa a tràmit amb el suport del PP i el rebuig de la majoria de partits d’esquerra o nacionalistes, que consideren que endurir el Codi Penal només provocarà més vulnerabilitat i precarietat a les dones que es prostitueixen.

Però ahir els populars es van mostrar molt durs amb la proposta socialista, pel fons i per les formes. El PP va retreure al partit de Sánchez que l’última vegada deixés morir la seva iniciativa, a l’ampliar durant mesos el termini d’esmenes i, una vegada superat el tràmit, no convocar mai la ponència per estudiar-les.

Així mateix, el PP va considerar "indigne l’ús i abús que el PSOE fa del feminisme amb finalitats electorals" i va criticar que tornin a presentar una llei "insuficient" per acabar amb la prostitució, perquè no conté mesures integrals per donar una sortida a les dones que l’exerceixen.

Notícies relacionades

En concret, la proposta del PSOE proposa ampliar el delicte de proxenetisme perquè no s’hagi de demostrar que s’ha explotat la dona en el procés judicial, cosa que fa que el 2021 només es condemnés un proxeneta. Així mateix, proposa penes per als amos de prostíbuls o altres persones que "amb ànim de lucre i de manera habitual destinin un immoble a afavorir o facilitar la prostitució". I també planteja, d’una banda, que es multi els clients, i a les dones explotades, que se les declari víctimes. La resta d’ajudes, va argumentar el PSOE, es contemplen en el pla Camino, aprovat la legislatura passada, i en la futura llei contra el tràfic, que ja ha sigut aprovada com a avantprojecte.

Però Sumar i altres partits van retreure als socialistes que no impulsin una llei integral, amb el necessari enduriment del Codi Penal per acabar amb la impunitat de la qual gaudeixen els proxenetes.

Temes:

Sumar Govern PSOE