La falta de professors tensa la preparació de la selectivitat
El curs ja ha acabat per als alumnes de segon de batxillerat, però la majoria d’instituts ofereixen aquestes setmanes classes de repàs per intentar recuperar les hores perdudes.

Malgrat que la denominació oficial des de fa més de 20 anys –segon de batxillerat– sembla voler amagar-ho, ningú posa en dubte que l’últim curs de batxillerat segueix sent, a la pràctica, un curs d’orientació universitària (el COU dels boomers). "Tota la programació s’enfoca a la preparació de la selectivitat i cada classe perduda, una de sola, ja et trastoca. No conec cap professor a qui li hagin sobrat hores", assenyala el coordinador de batxillerat d’un institut de Barcelona que va acabar les classes el 6 de maig i els exàmens de recuperació dimarts passat, però que entre divendres passat i fins al 27 de maig ofereix al seu alumnat de segon de batxillerat classes de preparació de la selectivitat "en horari normal", de vuit a dos de tres.
"Són classes que en principi no hauríem de fer, però que la majoria d’instituts organitzen per recuperar les hores perdudes. Hi ha centres que han estat dos mesos i mig sense professor de Llatí o un mes sense professor de Matemàtiques, assignatures troncals en la selectivitat", afegeix aquest coordinador, que té molt clar que el problema no són les baixes dels docents, sinó que les bosses de substituts estan buides per la crisi de vocació docent.
En el cas del seu institut, aquest curs el principal problema l’han tingut amb el Llatí, assignatura troncal de què ha d’examinar-se tot l’alumnat d’Humanístic. "Per qüestions de salut, el professor de clàssic ha fallat moltíssim en un any decisiu i no agafava una baixa llarga perquè, al no haver-hi substituts, millor fer el 60% de les classes que cap", lamenta el coordinador de batxillerat. Una història que es repeteix en infinitat d’instituts públics de tot Catalunya.
Comparació amb la privada
"És un despropòsit que posa aquests alumnes en desigualtat de condicions respecte als que van a la concertada o a la privada, que gestiona les substitucions d’una altra manera", s’indigna la directora d’un institut del Baix Llobregat, que comparteix el seu cas concret. "Física i Química són gairebé impossibles de cobrir. Com hem pogut, ens hem anat alternant amb professors de guàrdia que coneixen una mica la matèria, però no avancen. De Geografia vam estar sense professor gairebé un mes i de l’optativa de Geologia el titular va agafar la baixa l’1 de desembre i no hi van posar ningú fins al 8 de gener", enumera la directora, que qüestiona també que les baixes hagin de ser de mínim una setmana per cobrir-les. "Al no ser automàtic, és un drama, i cada classe perduda compta".
Des de l’institut La Llauna de Badalona denuncien que la situació es repeteix cada any. Aquest curs el problema més greu l’han tingut amb Biologia i Economia (dos mesos sense professor). Amb Matemàtiques han fet una carambola per ampliar els contractes a dues persones que tenien mitja jornada i "sabien matemàtiques", docents de Tecnologia i Física i Química, per intentar no repetir l’experiència del curs passat. En aquella ocasió, l’alumnat va passar setmanes sense professor de Matemàtiques, de baixa i sense substitut. Com a cirereta, no va poder acompanyar-los el dia de l’examen de selectivitat, cosa que va fer que ho passessin malament, ja que "anar amb el teu professor referent et dona seguretat", assenyala una docent del centre.
Classes particulars
Una absència que va impactar en els resultats, els més baixos en Matemàtiques dels últims anys. "Molts alumnes havien acudit a professors particulars amb molt esforç de les seves famílies, cosa que va suposar una pressió afegida a aquests nanos, que no volien fallar als seus pares", prossegueix la docent, que recorda dolguda desenes de joves plorant després de l’examen per una situació injusta.
Des de l’ampa de l’institut Les Aimerigues de Terrassa (Vallès Occidental) coincideixen amb el relatat pels docents de Barcelona, el Baix Llobregat i Badalona. En el cas d’aquest centre de Terrassa, els alumnes de segon de batxillerat han estat dos mesos sense un professor de Física, entre el final del segon trimestre i el principi del tercer. "Han intentat donar les guàrdies als professors que saben alguna cosa de la matèria i els professors malalts des de casa preparen dossiers si la seva salut els ho permet, però aquesta no és la solució", expliquen des de l’associació de famílies, que insisteixen que els consta que des de l’institut "fan tot el que poden".
"La solució passa per fer la docència més atractiva", rebla la portaveu de les famílies de Les Aimerigues.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Infraestructures La Zona Franca invertirà 40 milions en la seu de Salut Pública de BCN
- Transports El Govern facilita la venda de Talgo a Sidenor amb l’entrada de la SEPI
- Junta general Inditex obrirà botigues a l’Iraq i inverteix en l’‘start-up’ Theker Robotics
- Tempesta judicial i política L’UCO busca diners de la trama Cerdán en feixos de bitllets amagats
- Els riscos de la xenofòbia Llibertat per als còmplices Un detingut a Mataró per incitar la "cacera" de migrants a Múrcia