Les pluges obren la porta a aixecar més restriccions a Catalunya

Crecida del río Besós tras las lluvias en Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), el pasado 29 de abril.

Crecida del río Besós tras las lluvias en Santa Coloma de Gramenet (Barcelona), el pasado 29 de abril. / Europa Press / Lorena Sopêna

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

A mitjans de maig la situació als pantans és millor que un any enrere. La sequera, està clar, persisteix, però l’escenari és menys preocupant que quan va començar la primavera. En aquests moments, els embassaments dels rius Ter i Llobregat acumulen més de 165 hectòmetres cúbics, el llindar que, segons el Pla Especial de Sequera, permet decretar la sortida de l’excepcionalitat, la llum ambra del semàfor (la fase prèvia a l’alerta). Això significaria relaxar encara més les restriccions.

Notícies relacionades

No obstant, tot i que les xifres permetin un nou canvi de fase, la decisió depèn de l’Executiu de Pere Aragonès. Actualment no s’està estudiant la possibilitat de passar de la fase d’excepcionalitat a la d’alerta, ja que s’acosta l’estiu, època que sol ser seca. De fet, durant diversos mesos del 2023, les dades ja situaven el sistema Ter-Llobregat, que proveeix la major part dels habitants de les conques internes de Catalunya, en l’estat d’alerta. No obstant, el Departament d’Acció Climàtica va preferir anticipar-se i declarar l’excepcionalitat. En realitat, des de finals de febrer del 2023, les localitats que beuen d’aquests dos rius, on viuen gairebé sis milions de persones, han estat sempre en excepcionalitat o en emergència. I així continuarà si el Govern no decideix canviar d’estratègia. L’únic que podria forçar un canvi són les pluges d’aquesta setmana. A més de les precipitacions d’ahir, hi ha pluja prevista per avui i demà, i afectaran les capçaleres dels rius.

Tot i així, s’ha de recordar que l’excepcionalitat es va anunciar amb els embassaments de les conques internes al 28% de la seva capacitat. En aquests moments estan a prop del 26% (les del Ter i el Llobregat freguen el 27%) i continuen millorant per dues raons: el desglaç a les muntanyes i la incorporació de l’aigua que està caient en aquests moments. A més, al juny encara podria continuar plovent, com ja va passar l’any passat.