El fiscal insta a posar fi als abocaments al mar al Baix Llobregat
L’ús dels sobreeixidors en dies de pluja causa un «greu» risc per a la salut
El ministeri públic insta el jutge a exigir a l’Agència Catalana de l’Aigua i a l’AMB que actuïn per resoldre el problema crònic que es pateix a Castelldefels i Gavà.
La fiscalia ha constatat que s’han continuat produint abocaments d’aigües residuals contaminants al mar a la platja de les Palmeres de Castellefels i, de manera indirecta, a l’espai natural de la llacuna de l’Olla del Rei, a l’haver-se utilitzat els sobreeixidors del sistema a l’estació impulsora d’aigua de Castelldefels i Gavà durant els períodes de pluges. Això, segons la fiscalia, va causar un "greu" risc per a la fauna, la flora i la salut de les persones.
Tot i que considera que no s’ha comès cap delicte i demana l’arxiu de la causa oberta en un jutjat de Gavà, el fiscal insta el jutge que exigeixi de "manera expressa" a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) que prenguin les decisions pertinents per resoldre aquesta situació crònica que es repeteix durant gairebé dues dècades. Cada vegada que plou, tot i que sigui poc i en alguns casos fins i tot quan es preveuen pluges que finalment no es produeixen, les plantes de tractament d’aigües aboquen, per evitar un suposat col·lapse, aigües residuals en aquests espais.
En les últimes hores, l’AMB ha anunciat la reparació d’una canonada a la zona de la Pava que porta problemes durant els últims anys i que es va trencar el 6 de maig. Aquestes obres, segons l’ens metropolità, finalitzaran el 2025, "massa tard" segons el col·lectiu que demana salvar l’Olla del Rei. Ara bé, aquesta reparació no serà suficient per resoldre la qüestió que assenyala el fiscal en el seu escrit. El que exigeix el fiscal són noves inversions perquè no sigui necessari contaminar la platja i els espais naturals cada vegada que plogui.
Un nou episodi
Com que el dipòsit és insuficient, aquesta infraestructura, titularitat de l’AMB, té permís per abocar a aquests espais part de l’aigua residual que arriba a través del clavegueram. ¿Per què és aigua fecal, i no de pluja, la que acaba en aquests punts? La pudor s’estén pels voltants de la platja i en alguns casos s’observen mortaldats de peixos als aiguamolls.
Notícies relacionadesVa passar de nou durant l’episodi plujós de finals d’abril. Davant aquest fet, col·lectius ambientalistes com Ecologistes en Acció-Les Agulles venen denunciant la situació des de fa temps, amb un escrit que el fiscal va decidir investigar.
Ara, la Fiscalia d’Àrea de Vilanova i la Geltrú, encarregada del cas, admet en el seu escrit, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, l’existència d’aquests abocaments que causen o poden causar danys en l’ecosistema. Els fets podrien encaixar en l’article del Codi Penal sobre els delictes contra el medi ambient. Tanmateix, cal que el reglament de domini hidràulic autoritzi els abocaments per raons de pluja o força major. És cert que s’han acreditat alguns casos en què s’allibera aigua residual sense haver plogut molt, però per al ministeri públic són insuficients per provar un delicte.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Caracas insisteix sense proves en la conspiració contra Maduro
- Trump, fora de perill a l’evitar el servei secret un possible intent d’atemptat
- Espanya rebutja "rotundament" l’acusació de desestabilitzar Veneçuela
- ¿I ara què?