La impunitat dels abusos de dos jesuïtes de BCN a Bolívia

El documental ‘La fugida’, coproduït per EL PERIÓDICO, 3Cat i Ottokar, es basa en les investigacions del periodista Guillem Sánchez.

La impunitat dels abusos de dos jesuïtes de BCN a Bolívia

EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

¿Per què Lluís Tó i Francesc Peris, que abusaven de menors en escoles dels jesuïtes a Barcelona, van anar a parar Bolívia després de ser descoberts? ¿Per què la Companyia de Jesús va permetre que continuessin atacant noves víctimes en el seu nou destí?

Aquestes són dues de les preguntes a què dona resposta La fugida, un documental coproduït per EL PERIÓDICO, mitjà del grup Prensa Ibérica, 3Cat i Ottokar basat en el treball del periodista d’aquest diari Guillem Sánchez, que ha dedicat vuit anys a investigar els abusos sexuals a menors en escoles religioses. Aquesta tasca el va portar a guanyar el premi Ortega y Gasset de periodisme, juntament amb J. G. Albalat i María Jesús Ibáñez, per destapar els abusos en els Maristes, l’any 2016.

Als dos costats de l’Atlàntic

La fugida traça el rastre depredador de Lluís To i Francesc Peris entre Barcelona i Bolívia i és un retrat de la impunitat amb què van actuar aquests dos sacerdots i dels seus delictes. Descobreix noves víctimes i recull la indignació d’aquestes al saber que aquests sacerdots van continuar abusant de nens als dos costats de l’Atlàntic.

El 1992, una sentència pionera va condemnar a dos anys de presó el jesuïta Lluís Tó per abusos a una alumna de 8 anys de l’escola Sant Ignasi de Barcelona. Poc després, els jesuïtes enviaven Tó a Bolívia, país en el qual va treballar en diverses parròquies d’El Alto. Només uns anys abans hi havia aterrat també Francesc Peris, de l’escola dels jesuïtes de Casp, on ja se n’havien rebut queixes.

Tots dos acumulen noves denúncies d’exalumnes que han decidit fer públics els abusos i reclamar una reparació. Tó ja ha mort i Peris envelleix en una residència. Al documental, la Companyia de Jesús demana perdó i nega que hi hagi cap patró per encobrir els pederastes enviant-los a Bolívia.

Notícies relacionades

El documental es preestrenarà dilluns vinent, dia 6 de maig, a les 19.30 a la Sala Phenomena, en el marc del festival DocsBarcelona. I, posteriorment, el treball s’estrenarà en el programa Nits sense ficció de 3Cat el dia 18 de juny.

La fugida ha sigut dirigida per Josep Morell Feixas, Guillem Sánchez i Marc M. Sarrado, amb guió de Sánchez i de Morell.