El Govern deixa fora del pla antitabac la pujada dels impostos

El Govern deixa fora del pla antitabac la pujada dels impostos

EFE

1
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Consell de Ministres va aprovar ahir el pla de prevenció i control del tabaquisme que prèviament s’ha consensuat amb les societats científiques i les comunitats. No obstant, l’Executiu va deixar fora la proposta del Ministeri de Sanitat d’augmentar la fiscalitat, perquè els paquets de tabac deixin de ser de els més barats d’Europa. El pla indicava que aquesta mesura depenia del Ministeri d’Hisenda, que és el departament que té l’última paraula en els impostos però, finalment, la proposta va ser rebutjada, segons informen fonts de Sanitat.

Notícies relacionades

L’increment de la fiscalitat sí que hi era en el document aprovat el 5 d’abril en un consell interterritorial bastant tens, ja que les comunitats, sobretot les del PP, s’oposen a algunes de les mesures incloses en el pla, especialment la que preveu ampliar els espais sense fum i prohibir el tabac a les terrasses. Però finalment l’estratègia va ser aprovada per consens precisament perquè, segons la versió del PP, les autonomies van aconseguir arrencar al Ministeri de Sanitat diversos "compromisos", entre els quals que l’augment dels impostos al tabac es destini a polítiques sanitàries.

No obstant, tot sembla indicar que Hisenda ha frenat una mesura que en altres països ha donat resultats per reduir el consum de tabac. De fet, partint de l’experiència internacional, els metges han sol·licitat en multitud d’ocasions que s’apugi el preu dels paquets. Per exemple, la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària, SemFYC, va demanar formalment que s’incrementi el preu de 4,6 euros que costen de mitjana els paquets a Espanya fins als 12 euros que valen en països com França o Irlanda. Amb això, segons l’associació de metges de família, es podria reduir entre un 10% i un 15% l’addicció al tabac.