Sancho encara amb la seva declaració l’última fase del judici per assassinat

Està previst que l’acusat, que s’enfronta a la pena capital, declari avui, un dia abans del previst, si els talls de llum ja registrats ahir no obliguen a ajornar la vista. Fonts jurídiques qüestionen l’estratègia de la defensa, que va canviar cap a l’argument de la defensa pròpia després de la confessió de l’homicidi.

Sancho encara amb la seva declaració l’última fase del judici per assassinat

Adrián Foncillas

4
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

La presó i el tribunal provincial de Ko Samui, escenaris últims del cas més mediàtic en dècades a Espanya, descansen al peu de la mateixa vall. El primer és un harmoniós complex d’edificis de tons dolços que l’allunyen del rigor penitenciari, mentre que el segon sembla un barroer apòsit al qual el ciment i les línies rectes concedeixen una gravitas que arruïna el paisatge. Si tenim en compte el costum, Daniel Sancho s’hi endinsarà per un lateral a bord d’un vehicle amb les llunes tintades a tota velocitat i declararà protegit de la nombrosa premsa desplaçada fins a Tailàndia.

El cas arriba a la seva jornada capital amb temps, un altre símptoma de la carpetada que pretén donar-li Tailàndia al més aviat possible. Amb prou feines han passat vuit mesos des que una immigrant birmana trobés diversos trossos del cadàver del cirurgià colombià Edwin Arrieta en un abocador de la veïna illa de Ko Pha Ngan i Sancho fos detingut pel seu assassinat amb premeditació i el posterior esquarterament.

Tasca de dos mesos

La policia va entregar les seves conclusions després d’una tasca de dos mesos que va involucrar una trentena de persones (policies, forenses, bussejadors...), un capital humà sorprenent a la petita i turística illa del golf de Tailàndia.

Els testimonis de la fiscalia, gairebé una trentena, han desfilat pel tribunal durant les dues primeres setmanes: els policies que van dirigir els primers compassos de la investigació i van prendre les controvertides declaracions, els pèrits i metges forenses que van analitzar el cadàver, els que van estar en contacte amb Sancho en els primers dies...

Estava previst que avui a partir de les 09.00 hores (04.00 de la matinada a Espanya) fossin cridats els de la coacusació, liderada per l’advocat Juan Gonzalo Ospina, però del seu llistat van caure els pares de la víctima, a qui el tribunal no ha permès participar per videoconferència, i la germana, sense visat per viatjar. Així que advocat i testimoni es fondran en Ospina, que al matí declararà en nom de la família, emfatitzant la tragèdia econòmica que va deixar la desaparició d’Arrieta. És probable que, acabat l’inaudit tràmit, Sancho el segueixi a la tarda. "Demà veurem si hi ha temps després dels testimonis de la coacusació i de com afecti el funcionament del tribunal una apagada prevista d’electricitat", va dir ahir l’advocat de Sancho, Apirchat Srinual.

Sancho haurà de resoldre davant un fiscal meticulós les qüestions que han alimentat hores de debats televisius: la naturalesa de la seva relació amb Arrieta, els presumptes préstecs no tornats i, sobretot, què va passar en aquella habitació de l’hotel a principis d’agost. El seu pare, el cèlebre actor Rodolfo Sancho, també està cridat per la defensa. L’actuació policial divideix totes dues parts: escrupolosa i diligent per a la fiscalia; matussera i tendenciosa per als advocats de l’acusat.

Sancho i Arrieta s’havien conegut a través de les xarxes socials mesos enrere. El colombià pagava les factures i, segons les fonts, havia prestat desenes de milers d’euros o promès obrir-li un restaurant al segon. A Pa Nghan pretenien acudir a la festa de la lluna plena, un deliri de música i drogues fins a l’alba. Sancho va rebre Arrieta a l’embarcador i el va conduir amb la seva moto a l’hotel a la punta septentrional de l’illa. Arrieta estava mort abans del vespre. Diverses gravacions el descobreixen comprant ganivets, una serra i variat material de neteja el dia abans, i sortint i entrant del lloc del crim carregat de farcells en les hores posteriors. Des de la seva detenció és a la presó de Ko Samui, dedicat a la lectura, l’art marcial tailandès i el ioga.

Sancho canviarà avui la seva ubicació a la sala. Fins ara, i gràcies a la prerrogativa que concedeix la justícia tailandesa als acusats, ha interpel·lat els testimonis, sovint amb vehemència i fins i tot teatralitat, si tenim en compte els pocs que han pogut entrar a la cort. El tribunal ha imposat un candau estricte, sense premsa a la sala i amb amenaces de deportació o presó per als filtradors. La tropa periodística, parapetada en els marges de l’entrada sota l’inclement sol tropical, mou la compassió.

"Soc culpable"

Res presagiava el fragor judicial mesos enrere. Sancho va reconèixer el seu crim quan va reparar en les múltiples evidències contra ell perquè la casuística aconsella rendir-se. Sense confessió ni penediment, pena de mort o cadena perpètua; amb aquesta, una condemna més generosa. Va confessar davant tots: policia, fiscalia, tribunal, premsa... "Soc culpable, però jo era l’ostatge d’Edwin. Em tenia com a ostatge. Era una gàbia de vidre, però era una gàbia. Em va fer destruir la relació amb la meva nòvia, m’ha obligat a fer coses que mai hauria fet", va declarar a l’agència Efe. Però va virar la declaració en l’inici de la fase oral, va admetre tan sols l’esquarterament i el seu equip d’advocats va aclarir que "havia partit". Els experts jurídics consultats per aquest diari ho dubten.

Notícies relacionades

El cas és tot just un ressò llunyà a Tailàndia. Advocats consultats per aquest diari s’esforcen a recordar-lo i un mostra la seva estupefacció al saber que l’acusat ha canviat l’estratègia. "¿No és aquell home que en va esquarterar un altre amb la serra que havia comprat el dia anterior?", pregunta.

No és el primer assassinat comès per un espanyol al país dels somriures. Són tres ja en vuit anys. Als sociòlegs els queda la tasca d’explicar aquest interès social i mediàtic sense precedents en la crònica negra nacional.