De la pena de mort a un empresonament a Espanya

La distància entre un assassinat agreujat a causa de la premeditació i un homicidi imprudent marcarà la diferència entre el cadafal i una condemna de deu anys amb un trasllat ràpid a una presó espanyola.

De la pena de mort a un empresonament a Espanya

a. f.

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

El judici a Daniel Sancho, a porta tancada, obliga a la quimèrica missió de conjuminar una crònica judicial sense trepitjar la sala, sense escoltar els testimonis ni conèixer la identitat del magistrat, amb retalls de les parts com a únics ingredients, sovint parcials, sempre interessats, i amb qualsevol pretensió d’exactitud fracassada per endavant. ¿Va ser un crim impulsiu i en defensa pròpia o ha quedat acreditada la premeditació en l’equador del procés, després de la desfilada dels testimonis de la fiscalia?

Abans que, el 9 d’abril, comencés a Ko Samui (Tailàndia) la fase oral del judici per la mort del cirurgià colombià Edwin Arrieta, un examen dels elements suggeria la premeditació: la febril provisió d’arsenal punxant i tallant, les espontànies confessions de Daniel Sancho, els seus registres a dos hotels... "Sancho va arribar a Tailàndia abans, va comprar els ganivets, va convidar l’Edwin... i fixa’t en l’habitació del crim: es va registrar en un hotel on va guardar la serra i els ganivets, el va portar allà, el va matar i el va filetejar, i l’endemà va tornar a l’altre hotel on tenia els seus estris personals", argumenta Juan Gonzalo Ospina, representant de la família Arrieta.

Són més parcs en l’altre bàndol, el de la defensa de Sancho, que s’escuda en la discreció ordenada pel tribunal. "Estem molt contents de com han anat aquestes dues setmanes de judici, no hi ha hagut ni un sol testimoni negatiu i considerem la premeditació descartada", afegeixen.

La serra

També difereixen les interpretacions sobre la causa de la mort d’Arrieta. Va ser després d’una baralla originada per una agressió sexual, segons Sancho, o la conseqüència d’una pallissa planejada, segons la fiscalia. Aquí rau la distància entre un assassinat agreujat i un homicidi imprudent, entre el cadafal i una condemna de 10 anys amb un trasllat ràpid a les presons espanyoles.

Notícies relacionades

Els trossos trobats del cos de la víctima brinden un respir a la defensa. Sense el tors no s’ha pogut acreditar la punyalada a què la policia va al·ludir, mostrant una samarreta foradada. Ha aparegut, en canvi, el cap, amb una forta contusió compatible amb un desnucament accidental contra el lavabo.

¿I la serra? Pocs indicis semblen més incriminatoris. La defensa considera acreditada la seva finalitat culinària, després que la venedora de la botiga recordés que les prestatgeries oferien serres de dents més idònies per a un esquarterament. Sobre aquestes qüestions s’haurà de pronunciar el tribunal, amb una majoria de juristes tailandesos escèptics sobre el triomf de la defensa de Sancho.