El Govern pressiona l’Església per indemnitzar les víctimes

El Govern pressiona l’Església per indemnitzar les víctimes

José Luis Roca

1
Es llegeix en minuts

El Govern ha iniciat converses amb la Conferència Episcopal per intentar arribar a un acord pel qual l’Església catòlica assumeixi les indemnitzacions a les víctimes de pederàstia en els casos prescrits penalment. Aquest és el pla a de l’Executiu després d’aprovar en el Consell de Ministres el pla de xoc sobre els abusos sexuals en l’àmbit de l’Església per datar d’un estatus jurídic les víctimes i regular les indemnitzacions.

"És imprescindible que l’Església assumeixi la seva responsabilitat. No s’entendria que no ho fes. En tots els països del nostre entorn ha passat", va assegurar el ministre de Presidència i Justícia, Félix Bolaños, en roda de premsa des de la Moncloa després de la celebració del Consell de Ministres. És per això que, a l’espera del desenvolupament legal i administratiu, encara no es fixen barems, tot i que el Govern parla d’una compensació "adequada" i mira al model irlandès, segons fonts de la Moncloa.

Postura proactiva

Notícies relacionades

Des de l’Executiu es confia que l’Església continuarà avançant, des del seu negacionisme inicial fins a la postura més proactiva que ha adoptat en els últims mesos, perquè finalment assumeixi "el cost de reparar adequadament les víctimes". A favor seu juga que en països com Irlanda, Bèlgica i els Països Baixos, l’Església catòlica ha col·laborat en els respectius plans de reparació.

Les negociacions estan encara en una fase inicial i des del Govern són optimistes perquè de moment no hi ha un cop de porta explícit a les seves pretensions. Més aviat al contrari, ja que, segons va valorar l’encarregat de les converses per part del Govern, "em sembla que l’Església té voluntat de col·laborar". No es tracta només d’una "impressió", ja que així ho devia informar dijous passat el nou president de la Conferència Episcopal, Luis Argüello, durant una reunió.