EDUCACIÓ
Catalunya unifica la preinscripció d’FP i donarà places segons la nota
La preinscripció per a cicles de grau mitjà i de grau superior serà del 24 al 30 de maig
Els cicles que suposin atenció al públic tindran mòdul de Català Professional
La Generalitat incrementa un 7% l’oferta total de formació professional integrada (FPI) i l’ajusta a la demanda laboral. El Departament d’Educació oferirà 174.737 places.
El Departament d’Educació va presentar ahir l’oferta de places de formació professional (FP) per al curs 2024-2025 vinent. En total, s’oferiran 174.737 places, un 2% més que el curs passat, que engloben els graus bàsic, mitjà i superior, els itineraris de formació específica (IFE) i també els programes de formació i inserció (PFI). Hi haurà un total de 6.067 grups, 88 més que l’oferta de l’any passat.
Les places que ofereix Educació són una part del conjunt de l’oferta de l’FP integrada, que inclou també els certificats professionals i la formació contínua, vehiculats a través del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) i del Consorci per a la Formació Continua de Catalunya i coordinats des de la Conselleria d’Empresa de Roger Torrent. En total, l’oferta ascendeix a 486.199 places, una xifra "rècord" en paraules de la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, i que suposa un increment del 7% respecte a l’any anterior. La inversió total és de 955,9 milions d’euros.
En l’àmbit d’Educació, aquest augment se centra especialment en els cicles de grau superior i en els PFI i s’ha realitzat ajustant-lo a les demandes del mercat laboral. Així, les famílies professionals que creixen són les de Sanitat, Informàtica i Comunicacions i Serveis a la Comunitat, Química i Transport i Manteniment de Vehicles. "Són àmbits coincidents amb els sectors estratègics que necessita Catalunya per augmentar la competitivitat del seu teixit productiu i generar més i millor ocupació", segons recull l’Informe General de Prospectiva de l’Agència FPCAT.
Tasques d’orientació
En canvi, l’oferta s’estabilitza (és a dir, que no augmenten les places) en les famílies d’Imatge i So, Arts Gràfiques, Imatge Personal, Activitats Físiques i Esportives i Administració i Gestió. Hi ha un altre grup de famílies que no creixen però que Educació vol fomentar mitjançant l’orientació. Són les de Fabricació Mecànica, Electricitat i Electrònica, Instal·lació i Manteniment, Seguretat i Medi Ambient, Energia i Aigua, Comerç i Màrqueting, Hostaleria i Turisme, Fusta, Obra Civil o Indústries Alimentàries i Extractives, entre d’altres.
Així mateix, s’han anunciat algunes novetats en el procés de preinscripció: per primera vegada s’unifica el calendari de preinscripció per als cicles de grau mitjà i de grau superior. En els dos casos, la preinscripció serà del 24 al 30 de maig.
Una altra novetat és que l’assignació de places es realitzarà en funció de la nota de l’aspirant i de la prioritat de la seva sol·licitud. És a dir, que "s’afavorirà aquells amb millor nota i millor prioritat". L’alumnat que hagi acabat batxillerat o un cicle formatiu de grau mitjà afí tindrà prioritat d’accés a un grau superior respecte a aquells que provinguin de graus no afins.
Instituts especialitzats
Una última novetat és la introducció d’un mòdul de Català Professional, pensat per millorar el coneixement de l’idioma i que s’implantarà en aquelles famílies professionals que comportin una atenció a les persones: Administració i Gestió, Comerç i Màrqueting, Hostaleria i Turisme, Sanitat i Serveis Socioculturals.
Notícies relacionadesEn el seu objectiu de crear centres referents d’FP, el curs vinent es posaran en marxa a Barcelona quatre nous instituts especialitzats. Són l’Institut d’FP Sanitària Vall d’Hebron, per a les famílies de Sanitat i Atenció a les Persones; l’Institut de Seguretat i Mobilitat de Barcelona Guineueta, per a les famílies de Seguretat i Medi Ambient, Transport i Manteniment de Vehicles; l’Institut de Disseny i Arts Gràfiques de Barcelona, per a les famílies d’Arts Gràfiques i de Comerç i Màrqueting, i l’Institut de Formació Empresarial de Barcelona, per a les famílies del sector de Serveis a les Empreses, d’Administració i Gestió i Comerç i Màrqueting.
D’altra banda, l’augment de places vindrà acompanyat d’un increment de docents: un total de 301 professors se sumaran el setembre vinent a la plantilla actual dels centres públics, que és de 10.088 professionals.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Sinistre a França Qui eren les víctimes de l'accident d'autobús que tornava d'Andorra a L'Hospitalet?
- Scalextric o la remuntada històrica de la família Arnau
- El Barça es trenca
- Fenomen en auge Així es contracten i funcionen les excursions ‘low cost’ des de Barcelona
- L’empresa de l’autocar sinistrat va fer fallida i l’amo anava per lliure
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Televisió Una soltera abandona la seva cita a 'First Dates' després de les preguntes a les quals va ser sotmesa: "A mi em sembla un escàndol"
- A València Condemnats per contractar un sicari que va morir en un accident de moto quan anava a matar la seva víctima
- Club Entendre + Animals i plantes Molsa, vesc i grèvol: tres plantes protegides per les quals et poden multar
- Junts per Catalunya Per què Pujol torna al pujolisme