De narcopisos a narcocases de luxe

La protecció és molt important per a aquestes bandes, ja que cada vegada hi ha més assalts i són més violents

La policia insta a la col·laboració ciutadana per detectar aquests cultius en urbanitzacions

Les màfies de la marihuana trien xalets aïllats per a la seva activitat a l’estar més protegits i tenir més espai per plantar

La policia alerta de la «inseguretat» que suposa per als veïns de vivendes pròximes per la possibilitat que apareguin grups armats

De narcopisos a narcocases de luxe

GERMÁN GONZÁLEZ

6
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

El tràfic de drogues no entén de barris pobres i rics. En els primers hi ha els narcopisos en els quals es consumeix i es compra al detall mentre que en els segons hi ha cases amb plantacions de marihuana. I és que qualsevol vivenda pot tenir un cultiu, ja que és un negoci lucratiu amb beneficis ràpids malgrat l’alta inversió inicial. No obstant, tenir els plantacions en cases aïllades permet minimitzar riscos com no ser atrapat per la policia i evitar que altres bandes et robin la marihuana.

De narcopisos a narcocases de luxe /

Cap al 2010 va començar a decaure el tràfic de cocaïna a Espanya. El seu preu es mantenia estable i arribaven nombroses quantitats que no sempre es podien distribuir per l’alta pressió policial. A més, la seva comercialització estava castigada amb altes penes de presó. Per això, els delinqüents van descobrir que hi havia altres vies "generoses econòmicament" per comercialitzar amb droga cap a Europa.

De narcopisos a narcocases de luxe /

D’aquesta manera van començar a proliferar les plantacions de marihuana, la prohibició de les quals sempre ha sigut més "laxa", segons fonts policials, adduint temes mèdics, malgrat que alguns estudis sanitaris indiquen el contrari. Així, van començar a proliferar cultius a l’exterior que generaven uns beneficis importants juntament amb una fàcil distribució cap a Europa per l’AP-7.

De narcopisos a narcocases de luxe /

Des de la policia s’assenyala que les màfies es van instal·lar a Catalunya per cultivar marihuana per les bones condicions climàtiques perquè creixessin, la facilitat per trobar llocs en els quals instal·lar una plantació i la bona connexió per carretera amb els països europeus, en els quals el preu del producte és més car.

De narcopisos a narcocases de luxe /

‘Punxades’ en l’electricitat

No obstant, moltes plantacions en exterior eren localitzades per la policia i els agents forestals mentre que d’altres no donaven els beneficis previstos. Per això es va començar a cultivar en vivendes i naus industrials, expliquen a aquest diari responsables de la Policia Nacional a Catalunya. "En els anys 2012 i 2013 comencen les punxades de fluid elèctric en cases i naus, es comença a generar tot un moviment supersenzill, perquè plantar una planteta, un esqueix, i fer-lo créixer amb la quantitat de llum, aigua i energia que necessita és relativament senzill", relaten.

Assenyalen que la inversió inicial és alta però que amb les primeres collites es recupera i s’aconsegueixen beneficis aviat. "Aquí es paga un quilo de marihuana al voltant dels 2.000 euros i un quilo surt de 10 plantes ben cultivades i cuidades". Les plantacions s’ubiquen en naus, vivendes, majoritàriament pisos, o soterranis condicionats, tot i que el tràfic de marihuana també va arribar a cultius en cases unifamiliars.

"El 2017 ja comencen a agafar vivendes en les urbanitzacions. Són cases que no s’han venut, que queden a mercè dels bancs i que el propietari té serioses dificultats per fer els pagaments de les hipoteques. Per això és senzill convèncer-los que rebran uns 2.000 euros al mes de lloguer que després no han de justificar a Hisenda. L’única condició és que no han d’aparèixer per allà", expliquen responsables de la lluita contra la droga de la policia.

També assenyalen que les bandes, majoritàriament d’origen estranger, punxen l’electricitat de la zona per subministrar energia als cultius que solen ser de més plantes. Per a això no dubten a destrossar totalment algunes vivendes que després queden en molt males condicions quan se’n van i el propietari ha de fer front a les destrosses amb abundants reformes.

‘Jardiners’ dins de casa

Els investigadors remarquen que en els últims anys han augmentat per tot Catalunya les vivendes unifamiliars en urbanitzacions utilitzades per les bandes per cultivar droga, ja que la seva ubicació les fa més discretes i més segures, tant a l’acció policial com a la presència d’altres bandes de delinqüents, que s’estan especialitzant a robar la marihuana d’altres grups criminals.

No obstant, des de la policia s’ha notat una evolució en el tipus de vivenda utilitzada per cultivar droga. "Ja no es dediquen a demanar un lloguer d’una casa normaleta, d’una persona normaleta a qui li ha costat uns diners justos, ja se’n van a cases d’alt standing valorades en milions d’euros". Els investigadors assenyalen que aquests grups mafiosos que s’instal·len a Catalunya "tenen un poder econòmic molt fort" i que aquestes narcocases de luxe "estan més protegides i a més compten amb més espai per plantar perquè són més grans".

Fa un mes, agents de la policia i els Mossos d’Esquadra van realitzar una operació a diverses zones del Maresme en la qual van aconseguir desarticular un clan familiar d’origen iranià que cultivava marihuana en cases de luxe per després exportar-la a Europa. Es va detenir 14 persones i es van requisar 110 quilos de cabdells de marihuana aptes per a la venda, 7.000 plantes de marihuana en diferents estats de floració així com cinc vehicles utilitzats per l’organització, des de furgonetes per transportar la droga fins a cotxes d’alta gamma.

Responsables policials han destacat que en aquestes vivendes no solen viure més d’una o dues persones, anomenats jardiners, que s’encarreguen de controlar els cultius. "Estan ficats a la casa tot el dia i els porten el que necessiten, com el menjar. No surten per a res en absolut. A dins tenen de tot. Fins i tot alguns es munten els seus gimnasos equipats".

Assalts violents

La protecció és molt important per a aquestes bandes, ja que cada vegada hi ha més assalts i són més violents per part d’altres grups. La policia assenyala que es tracta de vivendes equipades amb sistemes de vigilància molt sofisticats, que fins i tot controlen matrícules i que fan saltar alarmes quan un vehicle passa dues vegades en poc temps. També hi ha instal·lats equips que detecten cares o moviments. "Inverteixen molt en seguretat al costat de la resta del material per posar en marxa les plantacions de marihuana, ja que tot és molt més senzill en cases d’alta gamma que en casetes d’urbanitzacions".

Les vivendes en aquestes urbanitzacions de luxe "són més discretes", compten amb vigilància privada les 24 hores i "ningú sospita que allà hi ha una casa amb marihuana". La policia destaca que la gent pot veure qui entra o surt però que "no en fan cas". "Si algú els pregunta els diuen que estan de passada, se’ls treuen de sobre, ja que no volen contacte amb els veïns".

Notícies relacionades

Malgrat això, els investigadors alerten de la "inseguretat" per als habitants de cases pròximes a aquests narcoxalets, no només pel frau en el fluid elèctric, amb instal·lacions que poden deixar sense subministrament la zona, sinó per la possibilitat que apareguin grups armats, ja que cada vegada són "més perillosos i utilitzen armes, tant per defensar-se com per assaltar plantacions".

Per això, la policia insta a la col·laboració ciutadana per detectar aquests cultius en urbanitzacions, siguin de luxe o no.

Temes:

Maresme Drogues