MONTCADA

Un excàrrec del Govern justifica els permisos a la cimentera

Instal.lacions de la cimentera de Montcada i Reixac.

Instal.lacions de la cimentera de Montcada i Reixac. / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Emili Dragone Vives, excàrrec de la Conselleria d’Acció Climàtica, va defensar davant el jutge l’autorització mediambiental atorgada el 2015 a la cimentera de Montcada i Reixac, gestionada per l’empresa LafargeHolcim Espanya, justificant la decisió en els informes jurídics que li van aportar, segons les fonts judicials consultades per EL PERIÓDICO. La fiscalia, i també els veïns del barri de Can Sant Joan, van presentar fa uns mesos dues denúncies, que ara tramita un jutjat de Barcelona, en les quals acusen l’Executiu català d’atorgar aquest permís partint d’altres que des del 2015 havien sigut declarats nuls pel Tribunal Suprem en diverses sentències.

El jutge va interrogar en qualitat d’imputat Dragone, el llavors cap de serveis de prevenció de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic, que està acusat de cooperador necessari en un delicte contra el medi ambient, al haver autoritzat presumptament llicències ambientals contràries a la normativa d’activitats contaminants. També va ser interrogat el representant legal de l’empresa Lafarge.

Notícies relacionades

Autorització "obsoleta"

Dragone Vives no només es va escudar en els informes jurídics que li havien aportat, sinó que també va afirmar que l’expedient per a la concessió de l’autorització mediambiental es va iniciar abans que canviés la normativa i, per tant, no s’havia de tenir en compte. El Govern d’aquell moment, diferent de l’actual, va concedir el novembre del 2015 aquesta nova autorització a la cimentera. La fiscalia considera que l’excàrrec "era conscient que s’acabaria atorgant una autorització ambiental totalment obsoleta", ja que els estudis es remuntaven a uns anys enrere. Dragone, que va rebutjar contestar a l’advocat dels veïns, Albert Calduch, que exerceix l’acusació, no va explicar, segons aquest lletrat, per què va utilitzar estudis antics.