"No es tracta que particulars i hotels omplin les seves piscines"

El conseller Mascort assegura que no modificaran el decret de sequera malgrat que obre la porta a la «picaresca». 

"No es tracta que particulars i hotels omplin les seves piscines"

g. c.

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Després de les crítiques d’alguns ajuntaments, que asseguren no tenir marge per gestionar el cens de piscines que actuen com a refugis climàtics, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va assegurar ahir que el decret no està pensat perquè hotels i particulars omplin les seves piscines. "El decret intenta donar sortida a les demandes dels ajuntaments i està elaborat perquè els pobles sense piscina municipal puguin declarar com a refugi una piscina privada d’una casa de colònies o d’un centre esportiu que obri al públic", va explicar el conseller.

"De fet, la proposta va dirigida, sobretot, als municipis d’interior, que no tenen costa", va concretar. Mascort, a més, va remarcar la importància d’incloure els refugis climàtics en els plans de sequera municipals que alguns ajuntaments encara no tenen preparats: "Ho han de justificar molt bé i són els consistoris els que han d’arribar a acords amb els propietaris per regular-ne les condicions". Mascort admet que es podrà recórrer a "la picaresca" per obrir piscines d’hotels o en comunitats de veïns. No obstant, deixa el tema en mans dels ajuntaments: "En un cas concret es podria arribar a algun acord perquè el decret ho permet, però no és l’objectiu". I sobre aquesta opció, va ser contundent. "No es tracta d’anar a l’ajuntament i demanar que declarin la teva piscina com a refugi climàtic. Això no va així ni funcionarà així, siguem seriosos".

Malgrat els dubtes de diversos ajuntaments sobre què fer amb aquests casos complexos, el Govern mantindrà el decret tal com està i deixarà en mans de cada municipi la decisió sobre quines piscines són imprescindibles i quines no.

Notícies relacionades

Barcelona ja ha decidit que censarà totes les piscines municipals (més de 50) com a refugi climàtic perquè es puguin omplir, tot i que la tinenta d’alcalde Laia Bonet va qualificar de "poc seriós" el decret i va criticar la "improvisació" de l’Executiu català. Com altres localitats, Barcelona critica que el Govern delegui decisions als ajuntaments. El consistori està analitzant com fixar els preus de les piscines de manera que no resultin prohibitius per a ningú.

Sobre les piscines privades, Bonet va preferir no pronunciar-se i va assegurar que encara no han decidit com actuar en aquests casos. Tot i així, no tanca la porta a acabar incloent-les en l’oferta de refugis climàtics.

Temes:

Barcelona Govern