¿Vindran a casa a banyar-se?

El decret anunciat pel Govern de la Generalitat per adaptar el Pla Especial de Sequera i permetre l’ompliment de piscines que els ajuntaments considerin com a refugis climàtics a canvi que estiguin obertes a la ciutadania genera una gran quantitat de dubtes entre els particulars.

¿Vindran a casa a banyar-se?

GUILLEM COSTA

3
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

¿El gaudi aquest estiu de les milers de piscines de propietat privada existents a Catalunya serà possible? La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va intentar dimarts entrar en les casuístiques hipotètiques, però de moment el decret no ha sigut publicat oficialment a l’espera que demà l’aprovi la Diputació Permanent (l’òrgan que substitueix el Parlament després de la seva dissolució per la convocatòria electoral).

Segons el punt de vista de l’advocat César Dumont, els hotels, els càmpings o els clubs esportius (pàdel, tennis...) o socials no tindran problemes per oferir el bany a la ciutadania, tot i que sigui pagant un preu. "Ja exerceixen una activitat econòmica, i per tant, per a ells no deu ser difícil d’organitzar", explica.

Gabriel Capilla, advocat vocal de la secció de dret administratiu de l’ICAB (Col·legi de l’Advocacia de Barcelona), augura un problema de gestió: "Se’ls ha tornat a traslladar la responsabilitat als ajuntaments i això pot generar problemes de gestió per part de privats i comunitats de veïns perquè hi haurà controvèrsia sobre si obrir les piscines a la gent o no".

Capilla critica que aquesta mesura es posi en marxa via decret llei. "Fa temps que hi ha sequera. Hi havia marge per organitzar una llei dialogant amb les entitats afectades", remarca. A més, per a ell, aquest decret queda massa obert i dona marge als consistoris perquè el desenvolupin de moltes maneres diferents.

Comunitats de veïns

No obstant, els administradors de finques consultats per EL PERIÓDICO consideren que la majoria de comunitats de veïns optaran per no obrir la seva piscina al públic, ja que pot suposar diverses "complicacions legals". Dumont hi coincideix i amplia la problemàtica a totes les piscines particulars: "M’imagino dubtes de naturalesa fiscal, perquè si, com a particular, algú vol obrir la seva piscina per un preu, ¿com es computaran els ingressos?".

"No sé quina comunitat voldrà organitzar aquest servei", assenyala . ¿I hi ha la possibilitat que una comunitat de veïns o una piscina d’una llar unifamiliar plantegi donar servei a la ciutadania de forma gratuïta? ¿Les comunitats de veïns podrien proposar que els assistents firmin un contracte, amb les seves dades, per entrar a la piscina, comprometent-se a complir unes normes?

L’advocat manifesta que, al seu entendre, el Govern, amb la intenció de facilitar les coses als ajuntaments, en realitat els ha traslladat "una patata calenta". "És una poma enverinada perquè els consistoris seran els que hagin de determinar què és un refugi climàtic i aquí hi pot haver ambigüitat".

Si un barri ja té cinc piscines, ¿se’n pot etiquetar una altra com a oasi davant la calor? ¿Com aconseguiran que el cens sigui coherent i estigui ben organitzat? "És molt subjectiu i és probable que hi observem disparitat de criteris", adverteix l’advocat. La Generalitat ha informat que no tindrà com a comesa supervisar o donar llum verda a les autoritzacions que atorguin els ajuntaments. És a dir, pot passar que un ajuntament decideixi validar la piscina d’una comunitat de centenars de veïns que no obri al públic (però que li asseguri que convidarà el màxim nombre de gent de manera informal) perquè considera que realitza una funció pública.

Ús esportiu i terapèutic

Notícies relacionades

L’Executiu confia que els ajuntaments actuïn amb responsabilitat i que utilitzin aquesta eina per facilitar el dia a dia dels veïns. "La proposta està ideada perquè els pobles sense piscina municipal puguin utilitzar una piscina privada com a refugi climàtic, no perquè puguin omplir-se totes les piscines d’aigua potable, excusant-se en la lletra petita", diuen des del Govern.

A banda de les que s’inventarien com a refugi climàtic, les piscines d’ús esportiu o ús terapèutic podran continuar en funcionament. En tots els casos, les piscines d’aigua potable que s’omplin estaran obligades a compensar la seva despesa estalviant a les seves instal·lacions.