Cau una banda narco que va blanquejar més de 10 milions

Una investigació conjunta portada a terme per Mossos, Policia Nacional, Europol i la policia portuguesa se salda amb 20 detinguts. Les indagacions segueixen obertes.

Els Mossos registren un dels vehicles  utilitzats per  distribuir droga. | MOSSOS D’ESQUADRA

Els Mossos registren un dels vehicles utilitzats per distribuir droga. | MOSSOS D’ESQUADRA

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Una operació internacional dels Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional, la Policia Judiciària Portuguesa, l’Europol i Sirene ha permès desmantellar una organització criminal dedicada al narcotràfic i el blanqueig de capitals. Segons els investigadors, la xarxa hauria blanquejat uns 10 milions d’euros aconseguits amb la distribució de droga a Europa que majoritàriament invertien a Sud-amèrica. Hi ha 20 detinguts acusats dels delictes de pertinença a grup criminal i blanqueig de capitals. El 6 i 7 de març els agents van dur a terme 13 entrades i registres en diverses localitats espanyoles sota l’empara del Jutjat d’Instrucció número 1 de Sant Boi.

Segons els investigadors, la banda actuava des de feia més de vuit anys. Els registres van tenir lloc a Valls, Sant Boi de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Arenys de Mar, Guadalajara, Albacete, Vera, Huelva i Madrid. A Portugal van ser a Aveiro i Lisboa. A més, gràcies a la Interpol, es va detenir un dels sospitosos de pertànyer a la banda, que vivia a Veneçuela.

L’actuació policial va permetre escapçar la banda. Alguns dels sospitosos ja estaven a la presó complint condemna per narcotràfic. En els registres es van trobar 130.000 euros en efectiu, lingots d’or i objectes de luxe com ara 30 rellotges de gamma. En l’operació es van bloquejar més de 10 propietats immobiliàries, centenars de comptes bancaris i més de 50 vehicles.

Sis anys d’investigacions

Després de passar a disposició judicial, set dels detinguts van ingressar a la presó, un dels quals a Portugal, així com també el de Veneçuela, tot i que la investigació continua oberta i no es descarten nous arrestos. La investigació es va iniciar el 2018 amb la localització en una empresa de Sant Boi de 1.400 quilograms de cocaïna ocults en un transport procedent del Brasil. Els Mossos van detenir 14 sospitosos de planificar i introduir la droga i gràcies a l’Europol es va poder saber que el carregament formava part d’una operació de narcotràfic d’abast internacional que tenia com a destinació la distribució de la droga a la UE.

Notícies relacionades

El grup estava preparant un nou enviament d’uns 200 quilos de cocaïna al port de Rotterdam i per això el jutjat va sol·licitar la col·laboració de les autoritats dels Països Baixos. L’operació policial va destapar la xarxa de persones i empreses ubicades a Catalunya, Madrid i Andalusia que permetia finançar els carregaments de droga. Segons els agents, la banda utilitzava diversos sistemes per blanquejar els diners però sempre amb el mateix objectiu: l’acumulació d’actius a Sud-amèrica, principalment a Colòmbia i Veneçuela.

Utilitzaven mules per als enviaments de diners. A canvi de comissions, feien l’ingrés de diners en efectiu de petits imports en diferents entitats bancàries superant els sistemes de control de prevenció de blanqueig.