Al GIRONÈS

Indemnització per un accident amb un senglar

El jutge considera la Generalitat responsable perquè al lloc del sinistre, la C-25, no hi havia cap senyal que alertés del risc d’animals salvatges a la via.

Indemnització  per un accident  amb un senglar

Ariadna Sala

2
Es llegeix en minuts
Ariadna Sala

El Jutjat Contenciós Administratiu de Girona número 2 ha condemnat la Generalitat a pagar 8.441,05 euros a una dona que va tenir un accident a Campllong sobre dos quarts de deu de la nit del 15 de novembre del 2021 per la irrupció d’un senglar a la carretera. L’Administració haurà d’indemnitzar la perjudicada per les seqüeles del sinistre i totes les despeses mèdiques que no cobreix la companyia d’assegurances del vehicle, segons va informar Diari de Girona del grup Prensa Ibérica.

La sentència, que és ferma i no es pot recórrer, resol que en el tram on va tenir lloc l’accident, el quilòmetre 243 de la C-25 en direcció a Cassà de la Selva, existeix una concentració alta d’accidents, i és responsabilitat de l’Administració respondre per aquest sinistre perquè no existia la senyalització (P-24) que alertés del risc d’animals salvatges que poden travessar la via.

Per la seva banda, l’Administració va al·legar que el tram no estava senyalitzat perquè es tracta d’una carretera convencional i, per tant, no existeix l’obligació de realitzar cap tancament amb tanques. Tampoc contemplava que el tram on es va produir l’incident fos d’alta sinistralitat, ja que l’estudi en què es basen no ho contemplava. Segons aquesta documentació, s’havia analitzat la concentració d’accidents entre el 2015 i el 2019, i tenia vigència fins al desembre del 2022.

No obstant, la defensa, representada pel despatx Rigau&Jiménez, va presentar un informe del Servei Català de Trànsit que analitzava els accidents ocorreguts en aquest tram des del gener del 2020 fins al juny del 2022. La defensa entenia que durant els primers mesos de confinament per la pandèmia de covid-19 hi havia hagut una irrupció d’animals per la caiguda de les batudes de senglar. Els resultats indicaven que l’accident de la perjudicada sumava el cinquè sinistre, la xifra necessària per considerar un tram d’alta sinistralitat.

De fet, el juliol del 2022 l’Administració va instal·lar el senyal de perill per irrupció d’animals entre els punts quilomètrics 242 i 244 en aquesta via. Per això, el jutge entén que l’Administració ha de respondre pel mal, i té dos mesos per pagar la indemnització. Si no ho fan durant aquest termini, la perjudicada pot iniciar un procés per executar la sentència, que podria allargar-se encara més.

"Lluita desigual"

Notícies relacionades

L’advocat que ha portat el cas, Joaquim Jiménez, explica que abans d’anar a judici va interposar una reclamació administrativa per tenir accés als accidents amb animals salvatges ocorreguts, però l’hi van desestimar al·legant que ja hi havia un còmput d’accidentalitat. Finalment, van posar la demanda als jutjats el 2022 sense tenir cap resposta de l’Administració davant la petició d’indemnització.

La resolució judicial no imposa el pagament de les costes a la Generalitat i les ha declarat d’ofici, una cosa que provoca queixes dels advocats que es dediquen a litigar contra l’Administració perquè entenen que es tracta d’una "lluita desigual" i que obliga el ciutadà a acudir a la via judicial fent gastar recursos a l’interessat i a la mateixa Administració.

Temes:

Girona