Quinze experts analitzaran el repunt de la violència vicària

Quinze experts analitzaran el repunt de la violència vicària

ACN / LAURA BUSQUETS

1
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Des d’inicis d’any, a Catalunya, cinc nens han sigut assassinats en el marc de la violència masclista. Tres d’ells es consideren casos de violència vicària: els pares van matar els fills per provocar més dolor a les mares. La xifra és esborronadora perquè en tot just tres mesos s’han registrat la meitat de morts que en l’última dècada, quan van començar els recomptes. En aquests 10 anys hi va haver 10 casos de nens assassinats, quatre dels quals es consideren violència vicària. "Necessitem respondre la pregunta de què està passant, perquè en la sèrie històrica de la qual disposem dades no havíem tingut aquesta acumulació de casos", va explicar ahir la consellera de Feminismes, Tània Verge.

Notícies relacionades

Els experts de la Generalitat es van reunir d’urgència de forma extraordinària, també amb càrrecs polítics, per analitzar els assassinats de Bellcaire d’Urgell i el Prat de Llobregat. La primera conclusió que van extreure és la necessitat de crear un grup d’experts que analitzi els assassinats masclistes i la violència vicària a Catalunya. "Ens falta informació per poder dir si es tracta d’un fenomen. Fins ara les polítiques públiques contra la violència masclista s’han centrat en les dones. Necessitem més coneixement per protegir millor", va explicar Verge. "¿Això passava fa 20 anys? No ho sabem, no hi ha dades", va afegir.

El grup d’experts estarà integrat per 15 professionals: fiscals, jutges, personal de la DGAIA, treballadors socials, pediatres, forenses, psicòlegs, experts en salut mental i periodistes. La idea és que comenci a treballar el mes que ve i que passat l’estiu tingui un veredicte. És inevitable pensar que el resultat electoral pot deixar l’estudi en un calaix. "És inconcebible que qualsevol govern que vingui no mantingui un departament que defensa els drets humans. No entendríem que, una vegada atès aquest pas, no s’actuï", va avisar Verge.