El cos forestal impulsa la resposta a emergències

L’objectiu és arribar als 800 efectius i rejovenir l’edat mitjana, que ara és de 57 anys

El Cos d’Agents Rurals augmenta la plantilla, el material i la col·laboració amb cossos policials, bombers i equips de rescat.

El cos forestal impulsa  la resposta a emergències
3
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

"Durant molts anys no s’ha vist suficientment la tasca ingent que hem realitzat, hem estat invisibilitzats". Amb aquestes paraules, la directora general dels Agents Rurals, Elisenda Pérez, reivindica el treball "imprescindible" d’aquest cos que en els fallits pressupostos del Departament d’Interior havia de ser el que més percentatge de creixement tingués de tots els que depenen d’aquesta conselleria.

Ja el 2019 es va presentar el Pla Estratègic del Cos d’Agents Rurals, que tenia per objectiu el creixement del nombre d’equips humans i materials per potenciar les tasques que realitza aquesta organització pel que fa a la preservació del medi natural.

Amb una mitjana d’edat dels agents de 57 anys, es van iniciar les convocatòries per incrementar fins als 800 efectius el nombre d’agents, així com rejovenir la plantilla. "No hi havia gaire gent per a les tasques que tenim, que cada vegada són més i més complicades", remarca Pérez, que també destaca les dificultats que tenen els agents en la seva feina pel canvi climàtic.

A finals d’any van accedir al cos 54 agents rurals i "ara mateix hi ha tres convocatòries en marxa que incrementaran en 235 efectius més la plantilla", destaca Pérez. També hi ha una promoció per a 35 places de subinspectors del cos a l’Institut de Seguretat Pública.

A més, els Agents Rurals tenen unitats cada vegada més especialitzades tant en investigació d’incendis com en consideració a la fauna, passant pel control de la caça i la pesca. Així, Pérez remarca que s’ha adquirit material específic, com armes, vestuari, vehicles, equips òptics i drons, perquè els agents siguin "més eficients i efectius". D’aquesta manera, "si abans trigaven dies a localitzar una espècie ferida després de visibilitzar-la, ara amb drons i suport aeri és més fàcil".

"El cos s’està modernitzant i va cap a l’excel·lència, som on se’ns necessita, més enllà del nostre treball diari", destaca la directora general. En aquest sentit, per a Pérez és fonamental que els Agents Rurals es considerin un cos operatiu més dins del servei d’emergències de Catalunya, juntament amb els Mossos o els bombers.

No només "informadors"

"Ha sigut un salt qualitatiu molt gran i molt bo", destaca la directora general, que assenyala que ara reben les trucades d’emergència del 112 per poder actuar. Gràcies a aquesta consideració com a cos d’emergència s’ha intensificat la col·laboració amb la policia o els bombers.

En aquest sentit, Pérez destaca que els agents rurals "no són mers informadors, són agents de l’autoritat que realitzen tota mena de tasques", ja siguin preventives, com alertar de possibles acampades irregulars o caça i pesca furtiva, fins a investigacions per determinar les causes dels focs. En cas dels incendis, "fan els tràmits que corresponen per detectar si es tracta d’una negligència o un delicte i ho traslladen a l’autoritat competent", indica la directora.

Notícies relacionades

"A la part del darrere d’un vehicle, els agents porten de tot, des del que es necessita per capturar un animal, recollir mostres o material per a la investigació d’incendis", remarca Pérez, que afegeix que les tasques no es limiten a l’àmbit forestal sinó que compten amb embarcacions per controlar el litoral marítim o els rius.

També es realitzen tasques preventives amb associacions, empreses relacionades amb el medi natural, ajuntaments i fins i tot elèctriques, en els casos relacionats amb electrocucions de fauna protegida. Els Agents Rurals tenen nombroses funcions molt atractives, tant administratives com de policials, que permeten des de la investigació, la recuperació de fauna o la preservació del medi natural", assenyala la directora general.