La pressió de la tos ferina entorpeix altres diagnòstics

La Societat Catalana de Pediatria reclama una segona dosi als 14 anys, l’edat a què s’està estenent més aquesta infecció, que ha provocat uns 5.000 contagis.

La pressió de la tos ferina entorpeix altres diagnòstics

B. P.

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els contagis de tos ferina (en només un mes, Catalunya en va registrar uns 5.000) estan arribant a l’atenció primària. Com que la majoria de casos són lleus (només ingressen a l’hospital un 0,3% dels contagiats), els pacients acudeixen principalment al CAP, on se’ls prescriu azitromicina (un antibiòtic). Els metges de família reben "bastantes visites" (sobretot de nens) amb clíniques compatibles amb tos ferina o que han tingut algun contacte a classe i tenen tos, i adverteixen que això està entorpint els diagnòstics d’altres virus.

Els pacients més afectats de tos ferina són els nens d’entre 10 i 14 anys. La Societat Catalana de Pediatria demana una dosi de recordatori als 14 anys: dins d’Espanya, només s’administra a Astúries (als 13 anys).

"De vegades veiem una tos que no és la típica de la tos ferina i hem de fer la prova PCR i donar antibiòtic per si fos tos ferina, ja que el resultat triga uns cinc dies", explica Carlos Losana, pediatre del CAP Poblenou. "Com que els nens i adolescents estan vacunats, el quadre no és el típic i de vegades et sorprens: una tos que pensaves que era de refredat, al fer la PCR per haver sigut contacte, veus que el nen té tos ferina. En altres casos la sospita és molt alta perquè la tos és bastant suggestiva", diu Losana.

A l’onada epidèmica de la tos ferina s’afegeix que els CAP també estan veient "bastants casos" de bronquitis i quadros respiratoris vírics, així com pneumònies bacterianes. "La tos ferina ens complica els diagnòstics d’altres virus respiratoris. Es nota l’augment de treball aquestes setmanes", assegura. La primària, diu el doctor Losana, està receptant molta més azitromicina de l’habitual, que és fàcil de prendre: una dosi al dia entre tres i cinc dies, segons la pauta triada.

Per la seva banda, la presidenta de la Societat Catalana de Pediatria, Anna Gatell, assenyala que, com que la dosi de record de la tos ferina es posa als sis anys (després de les dosis dels 2, 4 i 11 mesos), els anticossos disminueixen una vegada el nen arriba als 10 anys. Per això la franja d’entre els 10 i 14 anys és la que "més desprotegida queda".

La Societat Catalana de Pediatria demana, per tant, que es posi una altra dosi de record als 14 anys, una cosa que a Espanya només fa Astúries, als 13 anys. Gatell creu que, tot i que la tos ferina no sol desenvolupar "complicacions" ("només en els nadons més petits"), segurament està "infradiagnosticada".

Els virus duren més

"Tenim moltíssima activitat. La tos ferina no és, ni de bon tros, el que ens està desbordant, sinó la patologia digestiva, com vòmits i diarrees, i la respiratòria, com la grip, la covid o VRS", diu Xavi Cantero, metge de família al CAP Igualada Urbà. La sensació entre la comunitat mèdica, destaca Cantero, és que els virus estan durant "molt més" que altres anys. "La covid va eclipsar els altres virus durant tres anys i ara ho estem veient tot, i tot s’allarga", assenyala.

Notícies relacionades

Com va passar al març de l’any 2020 amb la covid (la Conca d’Òdena va ser la primera regió catalana a confinar-se), Igualada ha sigut aquesta vegada la primera regió infectada amb brots de tos ferina. Juntament amb el Vallès Oriental i el Vallès Occidental, la Catalunya Central és a hores d’ara la zona més afectada per aquesta malaltia.

"Continuem veient els mateixos casos que fa un mes. Es tracta d’una tos bastant persistent que provoca sensació de falta d’aire i que pot anar acompanyada d’un so estrident en el pacient", acaba assenyalant el metge de família.

Temes:

Igualada