La justícia espanyola és competent en el cas Meta

Un jutjat ha desestimat la petició del gegant tecnològic, acusat pels mitjans d’informació de competència deslleial en la publicitat digital.

La justícia espanyola és competent en el cas Meta

EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Jutjat Mercantil número 15 de Madrid ha desestimat la petició de Meta (a què pertanyen Facebook, Instagram i WhatsApp) que considerava que la justícia espanyola no era competent per pronunciar-se sobre una demanda presentada per l’Associació de Mitjans d’Informació espanyols (AMI, que agrupa més de 80 mitjans d’informació nacionals i regionals d’informació general, econòmica i esportiva) per competència deslleial en la venda de publicitat digital.

En una nota publicada per l’AMI, s’assenyala que els mitjans espanyols van decidir demandar Meta Ireland per competència deslleial l’1 de desembre del 2023 i sol·licitaven una indemnització de 550 milions d’euros. Meta, per la seva banda, argumentava que la companyia té el seu domicili a Irlanda, país on són adoptades totes les decisions de l’empresa, i sostenia així mateix que atribuir la competència de jurisdicció als tribunals espanyols representava un risc al col·locar Meta Ireland en una posició "excessivament costosa" si pot acabar sent demandada a qualsevol territori membre de la Unió Europea.

En aquest sentit, Meta adduïa que aquesta situació de possible risc de demanda en múltiples jurisdiccions li causaria un perjudici en termes de costos legals, temps i recursos de defensa.

Lucre cessant

No obstant, en una interlocutòria de cinc pàgines, el Jutjat Mercantil sentencia que una persona domiciliada en un Estat membre pot ser demandada en un altre territori membre en el qual s’hagi produït el fet danyós. El jutjat explica que les 87 societats que van donar el seu poder a l’AMI són societats editores d’informació i publicitat amb domicili a Espanya, i no a Irlanda, i que el mal produït en forma de lucre cessant reclamat a Meta afecta el compte de resultats d’aquestes societats i es produeix a Espanya.

Notícies relacionades

El president de l’AMI, José Joly, expressa en el comunicat la importància de la resolució judicial, que assegura la continuïtat de la demanda interposada i permet que la justícia espanyola pugui reparar el mal causat per Meta.

Segons l’agrupació de mitjans, Meta va utilitzar durant anys les dades personals dels ciutadans per vendre publicitat segmentada sense base jurídica per fer-ho, i va amenaçar així la sostenibilitat de la premsa i el dret d’informació dels espanyols.