L’estrès en la mitjana edat és un factor de risc d’Alzheimer

L’estrès en la mitjana edat és un factor de risc d’Alzheimer

Agencias

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les experiències estressants en la mitjana edat o durant la infància poden estar associades a un risc més alt de desenvolupar Alzheimer i neuroinflamació en edats més avançades, segons un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). La investigació s’ha realitzat en col·laboració amb el BarcelonaBeta Brain Research Center (BBRC) i s’ha publicat a la revista Annals of Neurology. Els esdeveniments vitals estressants són aquells en què amenaces externes objectives activen respostes conductuals i psicològiques en nosaltres. Aquests poden ser la mort d’un ésser estimat, l’atur o una malaltia. Cada vegada hi ha més proves que l’estrès podria estar associat a un risc més alt de demència i deteriorament cognitiu.

L’objectiu de la investigació era avaluar si l’acumulació d’esdeveniments vitals estressants al llarg de la vida podria influir en el desenvolupament de patologies relacionades amb l’Alzheimer en etapes posteriors. Els investigadors van comptar amb 1.290 persones voluntàries, totes elles sense deteriorament cognitiu en el moment de l’estudi però amb antecedents familiars directes d’Alzheimer.

Notícies relacionades

Puncions i ressonàncies

Els participants es van sotmetre a entrevistes per avaluar situacions d’estrès. Així mateix, se’ls van fer puncions lumbars i ressonàncies magnètiques per analitzar diferents biomarcadoris relacionats amb l’Alzheimer. Les anàlisis estadístiques van revelar que l’acumulació de situacions estressants s’associava a nivells més elevats de proteïna B-amiloide (AB), un factor clau en el desenvolupament de la malaltia. L’equip de recerca també va descobrir que més nivells d’experiències estressants en la infància estaven associats amb un risc més alt de desenvolupar neuroinflamació en edats més avançades. La inflamació s’ha reconegut com a resposta.