Multa d’1,2 milions a Josep Pàmies per la ‘teràpia del lleixiu’

És la cinquena sanció que la Generalitat imposa al curandero, i la primera des del 2018, per ‘vendre’ aquesta falsa cura en congressos i xarxes socials.

Multa d’1,2 milions a Josep Pàmies per la ‘teràpia del lleixiu’

Valentina Raffio

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

La Generalitat ha imposat dues sancions de 600.001 euros al pagès Josep Pàmies i a la seva associació Dolça Revolució per promocionar l’ús mèdic del clorit de sodi, un lleixiu industrial altament perillós utilitzat en la fabricació de paper, prohibit per l’Agència Espanyola del Medicament des de l’any 2010 i, tot i així, promocionat en cercles pseudocientífics com a suposada cura per al càncer, la malària i fins i tot l’autisme. Segons expliquen des de la Conselleria de Salut, les dues sancions, que entre les dues sumen 1,2 milions d’euros, estan relacionades amb la promoció d’aquesta falsa teràpia en congressos i en xarxes socials. És la cinquena sanció imposada al grup i la primera des del 2018.

Falses plantes medicinals

En els últims set anys, la Generalitat ha imposat un total de quatre multes que ascendeixen a més de 828.001 euros tant a Pàmies com a la seva associació per publicitar aquestes falses teràpies en esdeveniments i en plataformes digitals. Les anteriors sancions corresponen a 30.000 euros per la venda i promoció de falses plantes medicinals contra el càncer o la leucèmia; 90.001 euros per la promoció de l’anomenada teràpia del lleixiu a les seves webs; i 600.001 euros més per la celebració d’un congrés l’octubre del 2018 pseudocientífic sobre "com curar l’autisme en nens" amb mètodes com, per exemple, prendre dilucions de lleixiu i aplicar orina a les orelles.

De tots els expedients sancionadors imposats fins ara tan sols se n’ha tancat un: el primer, de 30.000 euros, que l’associació va accedir a pagar dins d’un termini de 15 dies, per la qual cosa es va reduir a 15.000 euros. Les altres dues multes imposades el 2018 van ser impugnades i no han sigut abonades.

Notícies relacionades

Pàmies, per la seva banda, s’ha vanagloriat públicament de com fins ara ha eludit les sancions de la Generalitat. "He fet com aquests polítics corruptes que els ho donen tot als fills. Jo dic que ara soc pobre, que no tinc res. Si volen cobrar la multa me l’hauran de treure de la pensió, que a tot estirar seran uns 50 o 100 euros. Al final hauran d’estar mil anys per cobrar", va declarar en un esdeveniment multitudinari celebrat el desembre del 2018 a Argentona i al qual va assistir aquest diari.

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, fa aproximadament un mes Josep Pàmies i els socis de Dolça Revolució van celebrar una assemblea extraordinària per discutir la seva resposta davant l’última sanció imposada per la Generalitat. El grup, compost per unes 50 persones, va votar per unanimitat a favor de rebutjar aquesta multa.