Estudi Mèdic

Trobada una teràpia que podria eliminar el VIH de l’organisme

El tractament és cent vegades més eficaç que altres candidats terapèutics en persones que segueixen una medicació antiretroviral combinada.

Trobada una teràpia que podria eliminar el VIH de l’organisme

EL PERIÓDICO

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Un equip internacional d’investigadors dirigit per Eric Arts, catedràtic de la Schulich School of Medicine & Dentistry (Canadà), i Jamie Mann, professor titular de la Universitat de Bristol (Regne Unit), ha trobat una estratègia de tractament dirigit eficaç i assequible per a la cura del VIH.

L’estudi, publicat per primera vegada en la revista Emerging Microbes and Infections, demostra que el candidat terapèutic patentat per l’equip, una partícula similar al virus del VIH (HLP), és cent vegades més eficaç que altres candidats terapèutics per curar el VIH en persones que segueixen una teràpia antiretroviral combinada. Si té èxit en els assajos clínics, la HLP podria ser utilitzada per milions de persones que viuen arreu del món per alliberar-se del VIH. Aquest estudi es va realitzar amb mostres de sang de persones amb el VIH crònic.

¿Què és l’HLP?

Les HLP són partícules mortes del VIH que acullen un ampli conjunt de proteïnes del VIH que augmenten la resposta immunitària sense infectar la persona. En comparació amb altres possibles enfocaments de curació, la HLP és un bioterapèutic assequible i es pot administrar mitjançant una injecció intramuscular, de manera similar a la vacuna contra la grip estacional.

Notícies relacionades

"El desenvolupament d’aquesta cura del VIH ha requerit 10 anys, però amb el ferm suport dels nostres col·laboradors als EUA, el Canadà i Uganda, hem observat una sorprenent capacitat de la HLP per expulsar les últimes restes del VIH-1, cosa que esperem que proporcioni una cura assequible per a tothom", afirma Arts, que ocupa una càtedra de Recerca del Canadà en Patogènesi del VIH i Control Viral. "Viure sense el VIH és un objectiu per als 39 milions d’infectats. També és la prioritat de les Nacions Unides i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) acabar amb la pandèmia del VIH per al 2030", assevera.

El VIH és un retrovirus que ataca el sistema immunitari de l’organisme i, si no es tracta, pot provocar la síndrome d’immunodeficiència adquirida (SIDA). El virus debilita el sistema immunitari d’una persona destruint els glòbuls blancs CD4-T, encarregats d’ajudar el sistema immunitari a combatre les infeccions. Aproximadament, el 95% de les persones seropositives pateixen el VIH crònic, que es produeix quan el virus provoca una lenta destrucció del sistema immunitari dels pacients. Tot i que la Targa (com es denomina la teràpia que combina tres o més medicaments) és eficaç en el tractament del VIH, no és capaç d’eliminar completament el virus de l’organisme.

Temes:

Medicina