Una malaltia que afecta cada vegada més menors

Entre el 3% i el 10% de nens i adolescents de Catalunya i Espanya pateixen fetge gras per l’obesitat i la falta d’exercici.

Una malaltia que afecta cada vegada més menors

B. P.

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

El fetge gras afecta cada vegada més els nens a causa de l’increment de l’obesitat infantil. "Hi ha més casos d’obesitat i diabetis a causa d’una dieta inadequada i la falta d’exercici, i per això augmenten els casos de fetge gras. Em preocupa, sobretot, en nens i adolescents", adverteix Germán Soriano, cap clínic d’Hospitalització del Servei de Patologia Digestiva de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona). De fet, entre el 3% i el 10% dels nens i adolescents de Catalunya i Espanya pateixen fetge gras.

Segons alguns estudis, la població pediàtrica amb obesitat té un 38% de probabilitats de desenvolupar aquesta afecció. Així mateix, aquesta patologia també pot tenir factors genètics i heretar-se dels pares.

Si aquesta malaltia es manté temps pot produir inflamació i fibrosi (una cicatrització) al fetge. A més, la fibrosis en nens pot danyar la capacitat del fetge de controlar les infeccions, eliminar els bacteris, processar els nutrients i generar una fallada hepàtica, que en els casos més extrems requereix un trasplantament hepàtic.

Entre els adults, existeixen dos tipus de fetge gras. El primer està causat per l’alcohol. El segon, el fetge gras metabòlic, està relacionat amb patologies com l’obesitat, la diabetis, la hipertensió o l’excés de colesterol. És més freqüent, segons el doctor Soriano, el fetge gras metabòlic.

Tot i així, Soriano alerta dels perills de l’alcohol. "El fetge gras per alcohol afecta menys gent, un 2% de la població; no obstant, causa afeccions més greus. La majoria de pacients que ingressen per malalties hepàtiques avançades és per alcohol", explica aquest digestòleg. L’alcohol és, de fet, la causa "més freqüent" de malaltia hepàtica greu a Occident. "Molts pacients acaben patint cirrosi o fins i tot càncer de fetge, malalties que estan augmentant".

Motivar els pacients

Notícies relacionades

Per contra, el fetge gras metabòlic està relacionat amb la diabetis, l’obesitat, el sobrepès (que no sempre va unit a l’obesitat), la hipertensió o l’excés de colesterol en sang. "Tots aquests factors estan relacionats amb els hàbits de vida actuals i poc saludables, com el sedentarisme o la falta d’exercici", explica. Tot i que veu amb bons ulls l’aprovació del nou fàrmac, l’especialista creu que el més important és, precisament, "canviar els hàbits de vida" de les persones i incidir en l’esport i en la dieta saludable. "Els pacients amb fetge gras metabòlic que fan dieta i exercici regular i perden entre el 5% i el 10% del seu pes veuen com el fetge millora molt, fins i tot si pateixen fibrosi", assegura Soriano.

Per això veu fonamental orientar l’estratègia cap a aquestes mesures, així com que els hospitals desenvolupin programes per "motivar" els pacients a fer dieta i exercici. "A Sant Pau tenim un programa en col·laboració amb altres serveis, com endocrinologia, que fa una supervisió molt estreta d’aquests pacients perquè canviïn la dieta i facin exercici. I veiem com milloren molt", destaca Soriano, que adverteix que el fetge gras (ja estigui causat o no per l’alcohol) no dona símptomes. "Les malalties hepàtiques en general no acostumen a emetre senyals fins que estan molt avançades".

Temes:

Barcelona