Biodiversitat

La llei europea de restauració de la natura s’encalla a última hora

La llei europea de restauració de la natura s’encalla a última hora

Agencias

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Tot semblava indicar que estava fet, però la decisió d’un govern europeu –Hongria– de despenjar-se a última hora de l’"acord provisional" sobre la nova llei de restauració de la natura, avalat pels ambaixadors dels Vint-i-set a finals de novembre, va col·locar al caire del precipici la primera llei de la UE destinada a recuperar la biodiversitat perduda i els espais naturals degradats. "Ens enganyem si pensem que es pot guanyar la lluita contra el canvi climàtic sense la natura", va avisar el comissari de Medi Ambient, Virginijus Sinkevicius. "És un senyal dolentíssim", va afegir durant el Consell de Ministres de Medi Ambient.

Notícies relacionades

La presidència belga de la UE va aprofitar la reunió de ministres de medi ambient per fer, "per transparència", balanç sobre l’estat d’un dels expedients més polèmics d’aquesta legislatura. Els negociadors del Consell –amb la presidència semestral espanyola de la UE al capdavant– i del Parlament Europeu van aconseguir un acord provisional a principis de novembre, que va ser avalat unes setmanes després pels ambaixadors dels Vint-i-set, amb l’oposició d’Itàlia, els Països Baixos, Polònia, Finlàndia i Suècia, i l’abstenció de Bèlgica i Àustria.

A finals de febrer, i malgrat la dura campanya en contra del Partit Popular Europeu, els ultraconservadors i l’extrema dreta, l’estratègia destinada a reparar almenys el 20% dels ecosistemes terrestres i marins degradats de la UE el 2030 i tots ells per al 2050 va aconseguir superar amb èxit la votació en el ple del Parlament Europeu. Al text només li quedava per recórrer els metres finals, però en la recta final Hongria s’ha despenjat i ha permès formar una minoria de bloqueig que ha obligat a la presidència belga semestral de la UE a retirar l’aprovació definitiva de la llei de l’agenda.

Temes:

Govern