salut

Una lesió típicaen els corredors

Atletes i ‘runners’ són els que més pateixen la fasciïtis plantar i els fisioterapeutes recomanen, contràriament al que es pensa, fer exercici per disminuir el dolor. Excepte que la persona es trobi en una fase molt aguda, el que cal evitar precisament és el repòs absolut.

Una lesió típicaen els corredors

B. P

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Dins de les lesions dels corredors, la fasciïtis plantar està en el top tres, assegura el fisioterapeuta Víctor Millán, de la clínica Fisiològic, a Barcelona. Amb motiu de la Marató de Barcelona, que es va celebrar el 10 de març, Millán va rebre molts atletes afligits d’aquest mal de peus. És comú, diu, en persones que s’entrenen "poquet" i que, de cop, es volen entrenar "molt més".

Com explica la podòloga del Policlínic HM Sant Andreu Isabel Serrano, els exercicis d’impacte, moviments repetitius o el calçat inadequat poden provocar fasciïtis plantar. La qualitat de vida també es pot veure afectada a causa de la limitació en la realització d’activitats diàries i esportives.

Amb tot, la creença, adverteix Millán, és que la fasciïtis plantar requereix descans i no és així. "Excepte que la persona es trobi en una fase molt aguda, el que cal evitar precisament és el repòs absolut", assegura aquest fisioterapeuta. Així, la fasciïtis plantar sí que requereix d’una reducció de les càrregues d’entrenament, però alhora mantenir una "certa activitat" fa que el pacient es recuperi abans.

De fet, aquest fisioterapeuta insisteix que el tractament "efectiu" a llarg termini és l’activitat. Ell recomana, quan la fase de dolor és molt aguda, fer exercicis amb una pilota de tennis o un rodet, movent-los sota la planta del peu. També exercicis de tonificació de la musculatura intrínseca del peu, com per exemple agafar i deixar anar repetidament un objecte com un llapis. I fer minisalts.

La fasciïtis plantar és la inflamació de la fàscia plantar, l’estructura que es troba a la planta del peu i s’insereix al calcani (un os de la part del taló). Causa un dolor punxant que sol aparèixer amb els primers passos al matí. Després d’aixecar-se i moure’s, la persona veu com el mal disminueix, però pot reaparèixer després d’estar dempeus durant un temps llarg o quan s’aixeca després d’estar asseguda.

Notícies relacionades

Funció biomecànica

La fàscia plantar compleix una important funció biomecànica al caminar, ja que és la responsable, juntament amb altres estructures del peu, de mantenir l’arc plantar, d’absorbir i tornar l’energia, esmorteir l’impacte que es produeix quan el peu xoca contra el terra i de protegir els metatarsians (i així s’evita un excés de flexió dorsal dels dits). A la zona del peu on s’insereix el calcani de vegades es produeix una sobrecàrrega que acaba generant una inflamació a la zona.