Els Mossos entren al núvol

La policia catalana accelera la regió de seguretat virtual amb ciberpatrullatge, denúncies telemàtiques i rastreig a internet a la recerca d’activitats criminals. El servei digital arrenca amb les denúncies per furt i les autoritzacions de menors per viatjar a l’estranger.

Els Mossos entren al núvol

G. G.

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

"L’objectiu és projectar en el ciberespai el màxim de serveis que es donen en una comissaria física". D’aquesta manera, el responsable de la nova Regió Policial Virtual dels Mossos d’Esquadra, l’intendent Roger Sales, assenyala que en una primera fase es definiran els "sistemes bàsics" i s’implementarà "de manera telemàtica els tràmits de denúncies per furt i les autoritzacions de menors per viatjar a l’estranger".

De fet, en la seva compareixença al Parlament per presentar els fallits Pressupostos d’aquest any, el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, va anunciar una partida per a l’"impuls i desplegament del projecte de comissaria virtual dels Mossos d’Esquadra" que s’està desenvolupant des de fa mesos.

En aquest sentit, l’intendent també destaca que, com qualsevol comissaria, l’oficina virtual tindrà l’àrea d’investigació per perseguir ciberestafes, i també de seguretat ciutadana i proximitat virtual. Es podran presentar denúncies sense haver-se de desplaçar fins a una comissaria, que seguirà oferint els mateixos serveis, per tal d’evitar les cues. "Estarem a un només clic d’ells", indica Sales.

Locutoris virtuals

Sales indica que en una fase futura es treballa amb la idea d’impulsar "locutoris virtuals" en els quals un agent rebi la denúncia d’un delicte connectant les càmeres, sense desplaçament. La regió policial també posarà especial atenció en la prevenció. "Hem de tenir en compte que internet fa que la presència policial no sigui un element clau en la reducció del delicte al món virtual, per la qual cosa volem potenciar la conscienciació ciutadana".

Per això treballen en col·laboració amb l’Agència de Ciberseguretat Catalana per oferir consells de seguretat, com utilitzar contrasenyes segures i no connectar-se a wifi pública. En aquest sentit, els Mossos emeten aquests missatges de manera ràpida i homogènia" perquè arribin a la ciutadania en cas de necessitat.

A més, la policia catalana potenciarà les relacions amb la comunitat, com ja fan a les comissaries físiques, difonent informacions de prevenció i seguretat. "No podem posar un cotxe patrulla al costat d’un ciutadà per dir-li que no faci clic, però hem d’intentar arribar a la màxima gent", indica l’intendent. També afegeix que els ciberdelictes afecten "tota la societat", tot i que prestaran atenció a col·lectius com la gent gran, perquè no estan "habituats a les noves tecnologies", i als joves, que "són més temeraris".

L’intendent explica que la Prefectura va encarregar que la Regió Policial Virtual investigui les estafes comeses en l’àmbit digital, les quals han crescut de forma notable. Altres unitats, com la de cibercrims, s’encarregaran de delictes com l’assetjament per xarxes o la tinença i distribució de pornografia. Des d’aquesta nova regió virtual es faran ciberpatrullatges per detectar estafes, que estiguin camuflades com anuncis fraudulents en portals legals així com webs de serveis falsos.

Notícies relacionades

Distàncies reduïdes

Sales recorda que "ara no fa falta veure el delinqüent" i que la "hiperconnectivitat" fa que tots estiguem exposats, ja que "amb el mòbil s’han reduït les distàncies". La majoria de ciberestafes amb què es troben són càrrecs fraudulents a targetes bancàries a partir d’enviaments massius d’enllaços. No obstant, hi ha enganys que evolucionen, però no per la virtualitat, ja que "internet no deixa de ser el mitjà", sinó que hi ha xarxes especialitzades a localitzar informació, principalment d’empreses, i perpetrar estafes més elaborades com un atac simulant un email empresarial per rebre diners o informació confidencial d’aquesta empresa.