Els homes ja causen el 50% de la infertilitat en la parella

L’OMS alerta que entre el 30% i el 50% dels homes en edat fèrtil tenen baixa qualitat seminal, a causa de la contaminació i un estil de vida poc saludable.

Els homes ja causen el 50%  de la infertilitat en la parella
3
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Quan no poden tenir fills, la majoria de les parelles acudeixen a la consulta d’un ginecòleg. No obstant, en el 50% dels casos, la infertilitat està causada per l’home, ja sigui de manera aïllada o per associació amb alguna disfunció femenina. No obstant, tradicionalment, s’ha associat la infertilitat a la dona, un patró cultural que els metges miren de canviar amb l’objectiu de millorar tant les probabilitats que una parella que ho desitja pugui tenir fills, com per millorar la salut masculina.

Una de les raons que explica la infertilitat masculina és el declivi dràstic en la qualitat del semen. Segons un estudi internacional publicat a Human Reproduction Update, mentre que el 1973 el nombre d’espermatozoides per ejaculació era de 101 milions per cada mil·lilitre, en el dia d’avui és de 49 milions. I no és l’únic estudi que ho demostra. A més, no només hi ha problemes en la quantitat, sinó també en la mobilitat, la seva morfologia o capacitat de fecundació, segons explica el doctor Maurizio de Rocco, metge andròleg de Fertilab Barcelona i la Fundació Puigvert. En aquesta institució es veuen obligats a rebutjar el 80% dels donants de semen precisament per la baixa qualitat seminal.

El problema, explica l’especialista, és que "fins fa poc s’havia ignorat la qualitat del semen per la falta d’indicadors o símptomes que alertin". "Mentre les dones observen si les seves menstruacions són normals o hi ha alteracions en els seus cicles i, en aquest cas, acudeixen al metge, els homes no presenten símptomes, poden tenir una salut excepcional, ser joves, forts, anar al gimnàs, mantenir relacions sexuals i ejaculacions normals i tenir un semen de mala qualitat".

De fet, l’OMS ha alertat que entre un 30% i un 50% dels homes en edat fèrtil tenen baixa qualitat seminal i els especialistes demanen investigar el fenomen perquè les causes no estan clares. Una de les teories és que en aquest fenomen està influint el canvi climàtic, la contaminació i els disruptors endocrins, substàncies que interactuen amb les hormones. Així mateix, se sospita que interfereix l’estil de vida sedentari, l’obesitat, la diabetis i el consum de tabac i alcohol.

Altres causes

Més enllà de la qualitat seminal, hi ha altres factors que expliquen la infertilitat masculina. En un alt percentatge dels casos, la causa és desconeguda, tot i que també hi influeixen certes malalties i causes genètiques. Així mateix, entorn d’un 15% està provocada pel varicocele, la dilatació de les venes que envolten el testicle.

Es tracta d’un procés benigne i corregible, però el "problema és que moltes parelles acudeixen al ginecòleg o a clíniques de fertilitat on no s’avalua l’home, per la qual cosa la malaltia no és detectada, per augmentar la possibilitat de tenir fills de manera natural", segons el doctor José Manuel Corral, uròleg del Clínic.

Escassa detecció

Notícies relacionades

De fet, els experts calculen que només es detecten l’11% dels casos d’infertilitat masculina, per la qual cosa 3,7 milions d’homes espanyols podrien ser infèrtils sense ser-ne conscients. Davant d’això, els especialistes aconsellen a les parelles que no puguin tenir fills (després d’intentar-ho durant 12 mesos) que acudeixin al ginecòleg i a l’uròleg o andròleg –el professional que s’ocupa de la salut sexual i reproductiva dels homes–, perquè realitzin un abordatge integral i els examini tots dos.

Així mateix, el doctor de Rocco també aconsella als homes joves que, tot i que no estiguin pensant encara en la seva descendència, igual com les dones van al ginecòleg de manera regular, visitin l’andròleg perquè els faci una revisió i així poder conèixer el seu estat i la qualitat seminal.

Temes:

Barcelona