Sospites que el crim de la cuinera hauria sigut planejat

«Era treballador, tot i que no tolerava ordres», diuen els sindicats del reclús assassí

L’atac va ser per sorpresa quan es van quedar sols i la víctima no va poder reaccionar

Iulian S.O. feia quatre anys que treballava als fogons del presidi de Mas d’Enric i havia protagonitzat algun incident violent.

Sospites que el crim de la cuinera hauria sigut planejat

GERMÁN GONZÁLEZ

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Iulian S.O., d’origen romanès, estava a la presó des del 2016, quan va assassinar una prostituta a Valls. Des de feia més de quatre anys era un dels interns de confiança que treballava a la cuina de la presó de Mas d’Enric, preparant el menjar per a centenars de persones, entre interns i personal penitenciari. "Era molt treballador, tot i que no tolerava ordres", remarquen fonts dels sindicats sobre aquest pres que dimecres, cap a les cinc de la tarda, va acabar amb la vida de Núria L., cuinera d’aquesta presó a Tarragona. Després de matar-la, el Iulian es va suïcidar.

Els Mossos d’Esquadra miren d’indagar sobre la relació que unia l’assassí i la víctima. Els investigadors treballen amb la hipòtesi que era estrictament laboral i per això se centren a saber les causes de l’atac. En aquest sentit, les primeres indagacions apunten al fet que sembla un crim planejat, ja que el Iulian va esperar a quedar-se sol amb la víctima mentre la resta del personal, majoritàriament altres presos, havia sortit a descansar abans de començar a preparar el sopar, que es dona a les set de la tarda.

L’atac va ser per sorpresa, mentre la víctima estava desprevinguda, cosa que li va impedir reaccionar. Tot apunta que va rebre diversos cops i després el pres la va portar a la cambra frigorífica per clavar-li unes quantes punyalades. Posteriorment, el Iulian es va acabar suïcidant amb el mateix ganivet.

Pels investigadors el lloc del crim és important, ja que és un dels punts on no hi ha càmeres de videovigilància. Consideren que el sospitós ho sabia i per això va actuar, tot i que hi ha imatges en què se’l veu atacant la dona, segons fonts de la investigació.

Sancionat per agressió

Al tornar a entrar el personal de la cuina van trobar els dos cadàvers i van avisar els funcionaris. Representants sindicals han explicat que l’intern feia poc que havia tornat a la cuina després de ser expedientat per agredir un altre reclús després d’una discussió fa uns mesos. El van apartar temporalment, però després de complir la sanció va tornar a la mateixa feina, en la qual s’utilitzen ganivets i altres instruments potencialment perillosos.

Notícies relacionades

Precisament, els sindicats qüestionen que l’intern hagués de tornar a aquest destí. Destaquen que va ser la Núria, amb una àmplia experiència en cuines de presons i gestió d’interns, la que va informar de l’agressió del Iulian a un altre intern. Fins aleshores, des que va ingressar a la presó no havia protagonitzat mai cap incident. De fet, era a la cuina gràcies al seu bon comportament, després de rebre l’aval de la Junta de Tractament. Per poder exercir va haver de passar abans per una formació de manipulació d’aliments que ofereix el Centre d’Iniciatives per a la Reinserció.

Fonts dels treballadors van explicar a EL PERIÓDICO que per a aquesta mena de feines se solen escollir habitualment presos que tenen condemnes altes, que són les que s’imposaen per delictes més greus; d’aquesta manera es garanteix que no deixaran el lloc de treball a curt termini.