SENTÈNCIA DE CONFORMITAT

La falsa doctora de Berga admet haver mentit i evita la presó

La resolució prohibeix que treballi en cap centre sanitari en cinc anys

La Sara ha sigut declarada culpable de la comissió dels delictes continuats d’intrusisme i falsedat documental, cosa que comporta una condemna de 16 mesos per cadascun, 32 en total.

La falsa doctora de Berga admet haver mentit i evita la presó

GUILLEM SÁNCHEZ

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La falsa doctora de l’hospital de Berga, investigada per atendre durant anys pacients de diversos centres de Catalunya fent veure que era metge o infermera sense ser ni una cosa ni l’altra, ha admès els fets. Segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO, el 28 de febrer en un jutjat de Berga es va arribar a una sentència de conformitat que la condemna a 32 mesos de presó. La Sara, una dona de 31 anys que ha protagonitzat un dels casos d’intrusisme més greus detectats en el sistema sanitari de Catalunya, no anirà a la presó.

La fiscalia i les acusacions particulars que han exercit contra aquesta falsa doctora entitats com el Col·legi de Metges de Barcelona han acordat també imposar-li la prohibició de treballar en cap centre sanitari, ni de cambrera o de netejadora, durant els pròxims cinc anys.

La condemnada, nascuda a Olot el 1992, no ha hagut d’entrar a presó perquè no tenia antecedents penals, i les acusacions van acceptar que el jutge resolgués, a petició de l’advocada que la defensava, la suspensió de l’execució de la pena. La Sara ha sigut formalment declarada culpable d’haver comès els delictes continuats d’intrusisme i falsedat documental, cosa que ha comportat una condemna de 16 mesos de presó per cadascun, 32 en total.

La sentència considera provat –així ho admet la mateixa falsa doctora al tractar-se d’un text de conformitat– que durant anys ha treballat de metge, infermera i tècnica d’ambulàncies sense les titulacions necessàries per exercir uns oficis tan delicats, i que ha diagnosticat pacients i receptat tractaments farmacològics sense haver passat per la Facultat de Medicina ni la d’Infermeria.

La Sara va ser desemmascarada l’estiu passat per la direcció de l’Hospital de Berga, abans Hospital de Sant Bernabé, després d’exercir durant set mesos de metge en una àrea tan delicada com la d’urgències. Segons aquest centre sanitari, l’únic que ha donat explicacions públicament i també l’únic que ha depurat responsabilitats destituint el responsable d’haver-la contractada, la Sara va treballar entre el desembre del 2022 i el juliol del 2023, un període en què va tractar uns 850 pacients, la majoria dels quals van ser de poca gravetat. Això també vol dir que per les seves mans n’hi van passar alguns de greus.

Captures de pantalla de títols

Agustina Arias, l’advocada que representa la Sara, va confirmar el contingut de la sentència a aquest diari i va afegir que valora molt positivament l’acord a què s’ha arribat perquè ha evitat que la seva clienta ingressés a presó, objectiu prioritari de l’estratègia de la defensa, i també que el cas es convertís en una causa complexa que s’hauria pogut dilatar uns quants anys.

El secretari de la junta de govern del Col·legi de Metges de Barcelona, Gustavo Tolchinsky, també es va mostrar satisfet en declaracions a EL PERIÓDICO amb una condemna que prova els delictes comesos i que permet crear "un cordó de seguretat" que impedirà que la Sara s’acosti a centres sanitaris espanyols els pròxims cinc anys per reincidir. Tolchinsky remarca que casos com el d’aquesta intrusa mostren la necessitat de consultar amb els col·legis si tots els sanitaris en actiu estan degudament formats i acreditats.

La falsa doctora enredava els responsables dels hospitals entregant captures de pantalla de les titulacions i aportant el número de col·legiat d’un altre professional. N’hi hauria hagut prou que qualsevol de la dotzena d’empreses sanitàries per a les quals va treballar fes una consulta als col·legis professionals per adonar-se que el número de col·legiada de la Sara pertanyia a un metge que tenia un altre nom.

Aquest detall, que la Sara utilitzés el seu nom real en comptes de la identitat del metge a qui havia robat el seu número de col·legiat, ha acabat ajudant la falsa doctora a evitar que la condemna també inclogués el delicte d’usurpació d’estat civil. Llavors sí que hauria ingressat a presó.

En els últims anys, la Sara ha treballat com a metge d’urgències en centres com l’Hospital Universitari Dexeus de Barcelona i ha format part dels equips de prevenció que el RACC envia per atendre pilots de proves de motor celebradees al circuit de Montmeló i assistents de concerts com el festival Cruïlla.

Notícies relacionades

La Sara també ha ocupat places d’infermera a l’Hospital Universitari de Vic o de tècnica d’ambulàncies en companyies com Transport Sanitari de Catalunya, que treballa per al Sistema d’Emergències Mèdiques de la Generalitat.

La falsa doctora també havia amagat al seu entorn que no era ni metge ni infermera. Potser l’única manera d’aconseguir que l’engany fos creïble era viure’l plenament, les 24 hores del dia.