crim al centre penitenciari de tarragona

L’assassí de Mas d’Enric complia condemna per matar una prostituta

L’Audiència va imposar a Iulian S. O. un total d’11 anys de presó per assassinat amb traïdoria després de degollar, el 2016, una dona en un pis de Valls. La confessió del delicte i l’elevat consum d’alcohol van actuar com a atenuants.  

L’assassí de Mas d’Enric complia condemna per matar una prostituta

JOAN REVILLAS

3
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

L’abril del 2016, Iulian S. O., d’origen romanès i que llavors tenia 41 anys, va assassinar una prostituta, de 47 anys i també romanesa, degollant-la amb un ganivet. Eren en un pis de Valls i l’home, que havia begut diverses ampolles de vi, es va posar violent, ja que ella no volia ensenyar-li unes fotografies que tenia al mòbil. Per això la va pegar i la va matar. Després del crim, l’agressor es va entregar a la policia local.

Iulian va ingressar a presó provisional per aquest crim i dos anys després, el 2018, l’Audiència de Tarragona el va condemnar a 11 anys de presó per assassinat amb traïdoria. Es va tenir en compte que havia confessat l’assassinat i l’elevat consum d’alcohol per imposar-li la pena, ja que abans que comencés el judici la fiscalia sol·licitava 20 anys de presó. "Si no fos perquè estava tan begut, això no hauria passat", va assegurar en el judici el condemnat, que també va demanar perdó.

En el seu escrit, el fiscal va remarcar que el 2015 el criminal havia conegut la dona, que era prostituta, per anuncis d’internet i havien tingut diverses trobades. Ell es va enamorar d’ella i li va demanar que abandonés la prostitució, però ella s’hi va negar. L’abril del 2016 van tornar a veure’s en un pis del carrer Muralla del Castell a Valls i, després d’una discussió, ell la va matar.

L’home complia condemna a la presó de Mas d’Enric, a Tarragona, i pel seu bon comportament durant anys va optar a ser un dels interns de confiança que treballava a la cuina, on hi ha instruments perillosos, com ganivets. Va haver de passar una formació de manipulació d’aliments per aconseguir el lloc, guanyava un sou i estava adaptat al centre, tot i que seguia al mòdul de delinqüents perillosos, segons fonts penitenciàries. L’agressor finalitzava el compliment de la pena el 2027.

Atac amb ganivet

Dimecres passat,cap a les quatre de la tarda, Iulian va atacar Nuria L., una treballadora del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), que era cuinera al centre. Ho va fer amb un ganivet en una de les cambres frigorífiques i va acabar amb la vida de la dona. Després es va suïcidar degollant-se amb el mateix ganivet.

Ningú en sap les causes i els Mossos d’Esquadra han iniciat una investigació. Van ser els companys de la cuina de la presó els que van trobar els cadàvers i van avisar els serveis d’emergència.

El jutjat d’Instrucció 3 de Tarragona en funcions de guàrdia investiga aquest crim. La comitiva judicial, amb magistrat, fiscal, lletrat de l’Administració de Justícia i forense, van practicar l’aixecament dels cadàvers entre les 18 i les 20 hores de dimecres. La causa queda oberta, pendent del corresponent atestat dels Mossos d’Esquadra. El jutjat ha ordenat el secret de les actuacions.

Suport institucional

Ahir es van celebrar concentracions de rebuig del crim i minuts de silenci en tots els centres penitenciaris. La consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i el secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, es van desplaçar a la presó de Mas d’Enric per acompanyar els treballadors i afegir-se al minut de silenci. Les banderes de totes les presons onegen a mig pal en senyal de dol.

Notícies relacionades

Justícia va voler fer extensiva la seva pena, no només a la família de la víctima, sinó "als professionals de l’àmbit penitenciari en uns moments molt complexos", mentre va compartir "la tristesa i el dolor" per aquest crim. A més, va indicar que l’equip de Mas d’Enric "va actuar amb la màxima professionalitat i cura, com sempre fa". "Estem davant d’uns fets molt greus. Els Mossos s’han fet càrrec de la investigació i ara hem de deixar treballar els professionals", va dir Ubasart.

Aquest crim a Mas d’Enric és un punt d’inflexió per a tots els sindicats penitenciaris, que feia anys que denunciaven l’increment de la violència a les presons catalanes, tant entre els presos com contra el personal que hi treballa. Per això han convocat una protesta davant la Secretària de Mesures Penals, amb la qual reclamen depurar responsabilitats.

Temes:

Internet