Un motorista reclama per l’accident que va patir al vacunar-se de la covid

Un informe de Sanitat no descarta la relació entre la inoculació i el desmai que va patir el jove, que va quedar tetraplègic a conseqüència de la caiguda. C. S. L. assegura que no se li van donar recomanacions mèdiques en cas de símptomes adversos ni se li va informar sobre la incompatibilitat amb la conducció de vehicles.

Un motorista reclama per l’accident que va patir al vacunar-se de la covid

J. G. ALBALAT

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 6 de juliol del 2021, C. S. L., de 33 anys, va acudir al Centre Cívic Cabanyes, a Badalona, per rebre la primera dosi de la vacuna de la covid, que en el seu cas va resultar ser de Pfizer. Després de ser inoculat, va agafar la seva moto per anar a treballar. Quan conduïa per la C-31, a l’altura de Sant Adrià de Besòs, es va desmaiar. A causa del greu accident que va tenir (va creuar diversos carrils) es va quedar tetraplègic. El jove ha presentat una reclamació davant l’Administració. Un informe del Ministeri de Sanitat, al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO, no descarta la relació entre el subministrament de la vacuna i l’esvaïment.

C. S. L. assegura que, abans de rebre la vacuna de la covid, no se li va preguntar per les possibles al·lèrgies i els antecedents patològics, ni se li va donar cap recomanació mèdica per seguir en cas que apareguessin símptomes adversos. Tampoc se li va indicar el temps que s’havia de mantenir al centre després de l’administració de la dosi (l’habitual són 15 minuts) ni se’l va informar, remarca, sobre la incompatibilitat de la injecció amb la conducció de vehicles o motos.

Porta oberta

"Les conclusions d’aquest informe del Ministeri de Sanitat ens reforcen en la nostra reclamació de responsabilitat patrimonial i la consegüent indemnització per part de l’Administració, com a responsable de la tetraplegia", assenyala l’advocat que tramita aquest assumpte, Pedro Santamaría, del despatx de Vosseler Abogados. L’expedient està pendent de resoldre’s, tot i que la Secretaria d’Estat de Sanitat, d’entrada, al·lega que en aquest cas no es poden imputar responsabilitats a l’Administració.

L’informe del Departament de Medicaments d’Ús Humà, dependent de l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris del Ministeri de Sanitat, assenyala que "no es pot descartar una relació de causalitat entre els esdeveniments adversos notificats per C. S. L. i el procés d’administració de la vacuna per la covid de Pfizer".

Els tècnics precisen que "no és possible establir la seqüència temporal entre l’administració de la vacuna" i el desmai del motorista "i així dilucidar si es va respectar el període habitual d’observació després del procés de vacunació" o "si es tracta d’una síncope a causa d’una reacció vasovagal (activació que es produeix del nervi vague, que provoca descens de batecs cardíacs i baixada de la tensió arterial) d’inici retardat". Per tant, deixa la porta oberta que es produís aquesta sintomatologia.

Malgrat admetre que no es pot establir "amb exactitud" si "realment" va patir un esvaïment, l’informe afegeix que, segons consta en els seus estudis clínics, el jove, quan ja estava hospitalitzat, va patir un quadre molt semblant al rebre la segona dosi de la vacuna. Segons l’estudi, C. S. L. va registrar una "reacció vagal" o síncope, amb hipertensió i freqüència cardíaca lenta. "Generalment, la síncope es produeix en persones amb historial d’esdeveniments similars després de la vacunació", remarca el dictamen. "El desmai o síncope –afegeix– és un símptoma comú en persones que reben qualsevol tipus de vacuna", incloses les de la covid, i "en general està relacionat amb l’ansietat generada durant el procés de vacunació".

Temps després

Notícies relacionades

El dictamen de Sanitat apunta que s’han donat reaccions d’aquest tipus amb la vacuna de Pfizer temps després d’administrar-la. "Si bé en l’assaig clínic de fase III portat a terme amb la vacuna de Pfizer es va observar una menor freqüència de la síncope postvacunal en els receptors de la vacuna en comparació amb el placebo", en una posterior fase, i després de l’autorització del fàrmac, es van notificar casos, "fins i tot d’inici retardat", ocorreguts després del període "habitual d’observació" de 15 minuts, argumenta l’informe.

Tot i així, "la forma retardada de reacció vasovagal no està del tot ben caracteritzada i els mecanismes subjacents no estan clars", i "és probable que existeixi un infraregistre" dels casos que s’han produït fora dels centres de vacunació.