Brussel·les alerta de la gran caiguda del PIB si no s’actua pel canvi climàtic

Brussel·les alerta de la gran caiguda del PIB si no s’actua pel canvi climàtic

FRANCISCO SECO / POOL

1
Es llegeix en minuts
S. M.

Vint-i-quatre hores després que l’Agència Europea del Medi Ambient (EEA en les seves sigles en anglès) llancés la veu d’alerta sobre la nul·la preparació de la Unió Europea per afrontar els riscos climàtics, la Comissió Europea adverteix els governs que si no actuen per millorar la resiliència davant el canvi climàtic els danys produïts per les sequeres, inundacions, incendis forestals, malalties i onades de calor podrien reduir un 7% el producte interior brut (PIB) europeu per a finals de segle. "Parlem de supervivència econòmica", van advertir el vicepresident de la Comissió, Maros Sefcovic, i el comissari d’Acció Climàtica, Wopke Hoesktra.

Brussel·les assumeix en una comunicació sobre la gestió dels riscos climàtics totes i cada una de les advertències fetes dilluns per l’EEA. L’impacte climàtic ja és aquí i els riscos continuaran augmentant en les pròximes dècades, inclús tot i que els Vint-i-set adoptin mesures ambicioses. "Si l’escalfament global supera de manera més permanent el llindar d’1,5 graus de l’Acord de París, la reducció addicional acumulada del PIB per al conjunt de la UE podria ascendir a 2,4 bilions d’euros en el període comprès entre el 2031 i el 2050", avisa la Comissió, que estima que els danys anuals a Europa només per inundacions costaneres podrien superar els 1,6 bilions per al 2100, amb 3,9 milions de persones afectades.

Notícies relacionades

La crisi de l’aigua

El document adoptat per la Comissió, una espècie de full de ruta que no conté mesures legislatives però que aspira a marcar el rumb que han de seguir els governs europeus, alerta particularment de la importància i els riscos de l’aigua, "un recurs vital que es troba sota pressió en moltes parts d’Europa" a causa de "la mala gestió estructural, l’ús insostenible del terra, els canvis hidromorfològics i la contaminació".

Temes:

Calor