SALUT A CATALUNYA

La sequera farà més greus les al·lèrgies aquesta primavera

El període de més incidència, iniciat al gener, es pot estendre fins ben entrat l’abril

Els captadors de pol·len superen ja les mitjanes històriques registrades des del 1994: rinitis, asma i rinoconjuntivitis són les principals afeccions.

La sequera farà més greus les al·lèrgies aquesta primavera

BEATRIZ PÉREZ

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La primavera tornarà a ser «complicada» pels al·lèrgics, segons les previsions de la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC). Condicions ambientals com la sequera, que se sumen actualment a altres fenòmens com la contaminació, faran que aquest any les al·lèrgies siguin «més agressives». Els hospitals, a més, es preparen ja per a un augment de les urgències per rinitis, asma al·lèrgica i rinoconjuntivitis, segons Lorena Soto, al·lergòloga de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona). A més, des d’aquest febrer, les primeres visites a l’especialista per al·lèrgies al pol·len no deixen d’augmentar.

La coordinadora de la XAC, Jordina Belmonte, va explicar ahir que les plantes estan fent unes «explosions florals» molt importants i la quantitat de pol·len que es recull als diferents captadors que hi ha repartits a tot Catalunya supera ja les mitjanes històriques registrades des del 1994. Amb la sequera, va detallar, les plantes «posen molt més esforç» al reproduir-se i les quantitats de pol·len que s’alliberen són «extraordinàries». Fins i tot persones que mai han patit al·lèrgia ara podrien desenvolupar-la.

«L’al·lèrgia respiratòria, entenent-la com a rinitis, asma al·lèrgica i rinoconjuntivitis, és cada vegada més complicada. Els pòl·lens són més complexos i les persones emmalalteixen més», explica la doctora Soto. La sequera d’aquest any, adverteix, «enllaça» amb la contaminació. «Les zones urbanes més contaminades fan que els pòl·lens siguin més agressius. Així, les persones emmalalteixen més aviat, van més a les consultes i venen més a les urgències», diu Soto.

Per la seva banda, el cap del Servei d’Al·lèrgia del Centre Mèdic Teknon, Alfons Malet, assegura que les primeres visites per al·lèrgia al pol·len estan augmentant des del febrer. «Les consultes a l’al·lergòleg s’estan incrementant molt. Quan els fem les proves, surten molt positives les al·lèrgies al pol·len del xiprer, del plataner i de les parietàries», explica Malet. Com Soto, posa l’èmfasi que un altre fenomen que aguditza «moltíssim» les al·lèrgies és la contaminació, ja que el pol·len, al barrejar-se amb les partícules dièsel, és més agressiu. «Veiem més casos de gent que abans no tenia al·lèrgia i ara sí, i gent que fa anys que està amb al·lèrgies i ara té més símptomes».

Temperatures elevades

Notícies relacionades

Com explica Belmonte des de la XAC, a més de l’excepcional pol·linització fruit de la sequera, el calendari habitual tampoc s’ha vist alterat com a conseqüència de les altes temperatures i les plantes han alliberat el pol·len en el moment en què ho solen fer. No hi ha, per tant, ni retards ni avançaments en la pol·linització. «Però sí que la falta de pluja fa que el pol·len estigui més en suspensió i el respirin més les persones», adverteix Soto.

El període d’al·lèrgia es va iniciar al gener, especialment pel xiprer, i es pot estendre fins ben entrat l’abril quant a les pol·linitzacions hivernals, que inclouen també espècies com l’avellaner i el freixe. Les primaverals, especialment del plataner, la parietària i les gramínies, seguiran també el seu calendari habitual.

Temes:

Barcelona