DADES

L’Audiència valida la suspensió dels escanejos d’iris a Espanya

L’Audiència valida la suspensió dels escanejos d’iris a Espanya

JORDI OTIX

1
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

L’Audiència Nacional va validar la decisió de l’Agència de Protecció de Dades de paralitzar de manera cautelar les activitats de Tools for Humanity, que oferia criptomonedes als ciutadans a canvi de deixar-se escanejar l’iris. La decisió de la Sala Contenciosa Administrativa d’aquest òrgan constitueix la primera intervenció de la justícia en aquest assumpte i suposa rebutjar la mesura sol·licitada per la companyia nord-americana Worldcoin en contra de l’ordre de Protecció de Dades.

Tools for Humanity Corporation GMBH (TFH) recopila i tracta dades personals a través de l’iris, els ulls i el rostre, i s’ocupa de processar-les després, a canvi d’un pagament en una criptomoneda ingressada en un wallet vinculat a una app, una activitat que va ser denunciada per diversos ciutadans davant Protecció de Dades.

Interès general

En una interlocutòria donada a conèixer ahir, la Secció Primera del Contenciós Administratiu de l’Audiència Nacional considera que, atenent la ponderació dels interessos en conflicte i en vista de les circumstàncies concurrents, ha de prevaler «la salvaguarda de l’interès general que consisteix en la defensa del dret a la protecció de dades personals dels interessats davant l’interès particular de l’empresa recurrent de contingut fonamentalment econòmic».

Notícies relacionades

El Tribunal entén que, en cas d’obtenir una sentència favorable, TFH podrà ser indemnitzada, de manera que no es produiria un perjudici irreparable com al·lega la recurrent.

En el seu recurs, la nord-americana al·legava que la resolució de l’Agència de Protecció de Dades li suposaria elevadíssims danys i perjudicis irreparables tant a Espanya com a escala mundial. A més, esgrimia que la resolució s’havia extralimitat, al considerar que havia de ser l’autoritat de Baviera, on l’empresa està domiciliada, la competent.

Temes:

Ciutadans