meteorologia

El temporal alleuja l’emergència per la sequera a Catalunya

Les pluges i la neu van provocar afectacions importants en unes 40 carreteres, com per exemple a la C-16 al Túnel del Cadí, així com talls en trams de la xarxa ferroviària. 

El temporal alleuja l’emergència per la sequera a Catalunya

gisela boada

3
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

El temporal de pluja i neu que es va registrar de forma generalitzada a Catalunya va alleujar l’emergència de la sequera que assola la comunitat des de fa mesos, tot i que es necessitarien precipitacions molt més copioses i constants per revertir l’actual situació crítica de falta d’aigua.

El temporal alleuja l’emergència per la sequera a Catalunya /

Les pluges van ser generoses a les zones que nodreixen els pantans de les conques internes catalanes, cosa que permet alimentar certes esperances que els embassaments registrin algun increment després de mesos en què han baixat a mínims històrics. A Ripoll i Planoles (Ripollès) es van recollir al voltant de 40 mil·límetres d’aigua a cada localitat. En alguns punts de la comarca de la Selva, com a Sant Hilari, es va superar aquesta xifra, deixant ben regada la conca del riu Ter.

El temporal alleuja l’emergència per la sequera a Catalunya /

Les precipitacions van ser intenses també en zones de la comarca del Solsonès, importants per a la conca del Llobregat, i en punts de l’Alt Empordà, com Espolla, població que va recollir més de 35 mil·límetres, rellevants per a la Conca de la Muga i el Fluvià.

Viladrau (Osona) va ser el municipi que més precipitació va registrar, superant els 80 mil·límetres, seguit de la població de Fogars de Montclús (Vallès Oriental), amb una acumulació de 68 mil·límetres, així com Pontons (Barcelona) i La Torre de Cabdella (Lleida), amb 53 i 52, respectivament. Destacables els 48 d’aigua recollits a Manresa (Barcelona).

La neu blanqueja el Pirineu

La neu va ser la protagonista de la jornada al Pirineu i el Prepirineu. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, va resultar ser el dia amb més nevades d’aquest hivern. Per aquesta raó, Protecció Civil manté actiu des de divendres el Pla Especial d’Emergències per Nevades a Catalunya (NEUCAT) a les províncies de l’Alt Urgell, Alta Ribagorça, Berguedà, Cerdanya, Noguera, Pallars Jussà, Pallars Sobirà, Ripollès, Solsonès i Vall d’Aran.

Les prediccions es van acabar complint: la cota de neu va arribar a baixar fins als 600 metres en algunes zones del Pirineu i el Prepirineu i per sobre dels 2.000 metres es van acumular fins a 50 centímetres de neu nova.

El temporal va provocar afectacions importants durant el matí en una quarantena de carreteres catalanes, com la C-16, al Túnel del Cadí, que durant les primeres hores del dia van patir retencions per les llargues cues generades en l’accés nord per la necessitat de posar cadenes. La neu i el gel a la calçada va complicar la circulació a l’N-260, a l’altura de la Pobla de Segur (Lleida), que va estar tallada durant gairebé tota la tarda a causa d’un despreniment, i a la GIV-4016, a Toses (Girona), que també va estar tancada diverses hores.

Talls a la xarxa ferroviària

Notícies relacionades

La neu va causar un tall de més de tres hores en la línia R3 entre Planoles i Ribes de Freser per la caiguda d’un arbre. Els Bombers de la Generalitat van rebre entre les 9 hores i les 16 hores un centenar d’avisos –cap de greu– per arbres caiguts, cotxes atrapats i petites inundacions. Protecció Civil va comptabilitzar durant el matí 281 trucades al 112, la majoria provinents de les comarques de la Selva, Barcelonès, Bages i Vallès Oriental, per incidències en el trànsit i inundacions. El temporal va estar acompanyat d’una baixada de les temperatures i fortes ratxes de vents de fins a 60 km/ en zones del Vallès Oriental.

Les onades van superar els 2,5 metres a la costa. Els equips d’emergència van estar buscant des del migdia un home que havia desaparegut al mar davant la platja de Mar Bella, a Barcelona. Al caure el sol, es va suspendre l’operació, que està prevista que es reprengui aquest matí.