Dia INternacional de la DONA

Les denúncies per violència sexual pugen un 33,5%

Moltes vegades les denunciants estan desemparades per la llei quan acusen un conegut

El conseller Elena diu que una de les seves prioritats és persistir en la lluita contra la xacra de les agressions sexuals, que qualifica de «greu problema social». 

Les denúncies per violència sexual pugen un 33,5%

GERMÁN GONZález

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

En la seva compareixença al Parlament per presentar els pressupostos del Departament d’Interior per a aquest any, el conseller Joan Ignasi Elena va apuntar que una de les seves prioritats serà persistir en la lluita contra les violències sexuals, que defineix com "un greu problema social". Per això, l’objectiu és actuar en diferents àmbits, no només en entorns d’oci i espai públic, amb un protocol de seguretat específic, sinó també a millorar l’atenció a les víctimes de violència sexual. Les dades parlen: les denúncies per delictes sexuals contra les dones van ascendir un 33,5% a Catalunya l’any passat.

Malgrat que l’Administració catalana és conscient que la lluita contra la violència sexual no només és policial, sinó també educativa i social, també sap bé que pot generar una sensació d’inseguretat, apuntalada per l’increment dels casos. De fet, els Mossos d’Esquadra van rebre 4.401 denúncies per delictes contra la llibertat sexual, que inclouen tant agressions sexuals com abusos i assetjament. La xifra reflecteix tant els fets que van passar el 2023 com casos d’anys anteriors que la víctima va trigar a denunciar. La violència sexual –que inclou les violacions– suposa un augment del 18,1% respecte al 2022, quan es van registrar 3.725 denúncies.

El 86% de les víctimes són dones. En aquest sentit, els Mossos van investigar l’any passat 3.759 denúncies de delictes sexuals específicament contra dones, cosa que suposa un augment del 33,5%. Es van comptabilitzar 4.027 víctimes, ja que de vegades hi ha més d’una denunciant per cada cas.

La radiografia de la violència apunta que la majoria d’agressors sexuals denunciats formen part de l’entorn pròxim a la víctima. Són, per tant, autors coneguts, com parelles, exparelles, familiars, amics o gent que formen part de les seves relacions habituals. L’advocada i presidenta de l’associació internacional feminista L’Escola A.C., Nuria González, explica aquest diari que moltes vegades les denunciants estan desemparades per la llei quan acusen els seus agressors coneguts.

Desprotecció

Notícies relacionades

"Si a l’exposició a la qual se sotmet a la víctima i la duresa del procés judicial, en què es posarà en dubte el seu testimoni constantment, li sumem un agressor conegut en un entorn reduït, la llei no té cap eina per ajudar aquesta dona a arribar fins al final amb la denúncia", remarca González, que considera que amb aquesta desprotecció es potencia "la impunitat" del criminal, que "fa augmentar el nombre de violacions: és el peix que es mossega la cua".

La portaveu dels Mossos, la inspectora Montserrat Escudé, destaca la importància de l’agressió per a la "motxilla sociobiogràfica" de la víctima, ja que no és el mateix patir la violació o l’abús per part de l’entorn, que pot generar un trauma més profund en les afectades, o d’un desconegut.