Educació

Barcelona consolida la seva aposta per la continuïtat pedagògica entre primària i secundària amb el seu model simplificat d'adscripcions.

La mesura impulsada pel Consorci ha reduït a dos els vincles preferencials d'assignació de plaça entre centres.

El nou panorama agilitza les gestions, facilita el trànsit als alumnes i lluita contra l'abandonament escolar.

Alumnes de linstitut Salvador Espriu de Barcelona.

Alumnes de linstitut Salvador Espriu de Barcelona. / Irene Fernández

2
Es llegeix en minuts

Garantir la coherència entre els projectes pedagògics d'escoles i instituts i oferir un trànsit fluït per als alumnes que passen de primària a secundària és una de les mesures més efectives per minimitzar el risc d'abandonament escolar. Eulàlia Esclapés, psicopedagoga i directora d'Educació i Territori del Consorci d'Educació de Barcelona, assegura que "és especialment durant els canvis d'etapa quan podem perdre estudiants que, si permetem que es desvinculin de les dinàmiques escolars, seran molt difícils de recuperar".

La simplificació de les adscripcions és una de les mesures amb més capacitat per fomentar la continuïtat pedagògica. El model que des de fa anys impulsa el Consorci de Barcelona consisteix a establir vincles preferencials entre determinats centres primaris i secundaris de la ciutat, de manera que cada escola té assignats un o diversos instituts als quals els alumnes poden accedir de manera prioritària en acabar l'educació primària. L'adscripció és el principal criteri normatiu que ofereix el decret d'admissió, ja que atorga prioritat en l'assignació de plaça a les famílies de centres vinculats i, d'aquesta manera, les famílies que situen els seus instituts adscrits entre les seves opcions prioritàries durant el període de preinscripció tenen la plaça assegurada.

Alumnes al laboratori de l'Institut Salvador Espriu de Barcelona. /

Irene Fernández

Estabilitzar el panorama educatiu

Ja fa quatre anys que es va informar les comunitats educatives sobre la implementació d'aquesta estratègia, un model cap al qual es va començar a caminar progressivament i que culmina el proper curs 2024-25. Al setembre ja no quedarà cap escola amb més de tres instituts adscrits i la voluntat de l'administració és acabar fixant el nombre en dos per centre. L'actual situació de preinscripció representa un pas endavant respecte al panorama anterior a l'aprovació de la mesura, quan hi havia escoles amb quatre o fins i tot cinc opcions.

Notícies relacionades

"La clarificació de les adscripcions és un escenari que ofereix seguretat i confiança a les famílies, ja que evita que l'alumnat hagi d'enfrontar-se a un lloc nou sense que els instituts i les escoles hagin tingut l'oportunitat de treballar abans en una aliança encaminada a facilitar aquest trànsit. Les probabilitats d'èxit educatiu es multipliquen i el vincle entre els centres es converteix en un factor de protecció per als nois i noies que entren en l'adolescència", explica Esclapés.

Pots consultar aquí els instituts adscrits a la teva escola.