Una teràpia redueix a la meitat el colesterol en ratolins
Aquest mètode, a diferència d’altres, permetria modificar la funció d’un gen sense necessitat d’alterar la seqüència genètica de l’ADN per si mateix.
Un equip d’investigadors italians ha desenvolupat un mètode experimental capaç d’alterar la funció d’uns gens sense necessitat de modificar la seqüència de l’ADN. Les primeres proves amb aquesta tècnica apunten a uns resultats més que prometedors. Segons expliquen els responsables d’aquest treball en un article publicat aquest dimecres a la revista Nature, aplicant una sola dosi d’aquesta teràpia s’ha aconseguit silenciar un gen vinculat amb el colesterol i, així, reduir a la meitat els nivells d’aquesta substància en un grup de ratolins de laboratori. Els experts afirmen que els beneficis d’aquest mètode es van observar durant més d’un any, fins al final de l’experiment.
Silenciament epigenètic
La tècnica consisteix en un silenciament epigenètic. És a dir, a modificar els grups químics que decoren l’ADN per aconseguir, per exemple, modificar la seva funció, reactivar gens silenciats o inactivar gens que estan funcionant. Tot això, sense la necessitat d’haver d’alterar la seqüència genètica per si mateixa. Segons expliquen els experts, aquest enfocament, a diferència dels seus predecessors, resultaria més segur respecte a altres tècniques de modificació genètica ja que, a la pràctica, l’alteració dels gens seria molt més quirúrgica i reduiria el risc de modificacions indesitjades.
El mètode fet servir per aquest treball consisteix en la producció d’una proteïna que promou la degradació de certs receptors vinculats amb el colesterol. En aquest treball, encapçalat per l’italià Angelo Lombardo, els científics van utilitzar nanopartícules de lípids per portar la maquinària d’edició epigenètica al corrent sanguini dels ratolins i, d’allà, van aconseguir que aquests compostos circulessin fins al fetge on van actuar sobre el gen assenyalat. "Aquesta tècnica pot establir les bases per al desenvolupament de teràpies que utilitzin el silenciament epigenètic", afirmen els experts de l’Institut Científic San Raffaele de Milà.
Resultats prometedors
Els bons resultats de les primeres proves d’aquesta tècnica experimental han entusiasmat els experts. "Aquest treball demostra que la modificació és estable fins i tot quan les cèl·lules es divideixen, cosa que demostra que un sol tractament seria suficient per reprimir l’expressió del gen", assenyala Paula Río Galdo, investigadora en tractaments basats en teràpia gènica i cap de la Unitat d’Aplàsia de Medul·la Òssia al CIEMAT. "Si els resultats es confirmen en cèl·lules humanes in vivo, podria tenir una aplicació per al tractament futur de diverses malalties", comenta aquesta científica en declaracions al Science Media Centre.
- Fred polar En aquesta zona de Catalunya la sensació tèrmica ha estat de -34ºC
- Les estafes amb falsos QR arriben fins i tot a les cartes de restaurant
- Ariadna Gil: "La mirada a una dona que abandona la seva família és diferent que si ho fa un home"
- Mobilitat urbana Barcelona recupera el projecte per portar la línia 2 del metro a Montjuïc
- Les conseqüències del temporal Els Reis presideixen el funeral per les 222 víctimes de la dana
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Lengua catalana El "Diccionari de la llengua catalana" incorpora una nova paraula de només 3 lletres
- Activitat gratuïta Entrades per a la Fàbrica de Joguines de Fabra i Coats a Barcelona: com aconseguir-les i horaris
- DENÚNCIA DAVANT DELS MOSSOS Viatja des dels Estats Units per "rescatar" la seva germana d'una "secta": "El capellà em va agafar i dos homes em van tirar a terra i em van colpejar per tot el cos"
- Apunt ¿Ocupats o imbècils?