Una teràpia redueix a la meitat el colesterol en ratolins

Aquest mètode, a diferència d’altres, permetria modificar la funció d’un gen sense necessitat d’alterar la seqüència genètica de l’ADN per si mateix.

Una teràpia redueix a la meitat el colesterol en ratolins
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Un equip d’investigadors italians ha desenvolupat un mètode experimental capaç d’alterar la funció d’uns gens sense necessitat de modificar la seqüència de l’ADN. Les primeres proves amb aquesta tècnica apunten a uns resultats més que prometedors. Segons expliquen els responsables d’aquest treball en un article publicat aquest dimecres a la revista Nature, aplicant una sola dosi d’aquesta teràpia s’ha aconseguit silenciar un gen vinculat amb el colesterol i, així, reduir a la meitat els nivells d’aquesta substància en un grup de ratolins de laboratori. Els experts afirmen que els beneficis d’aquest mètode es van observar durant més d’un any, fins al final de l’experiment.

Silenciament epigenètic

La tècnica consisteix en un silenciament epigenètic. És a dir, a modificar els grups químics que decoren l’ADN per aconseguir, per exemple, modificar la seva funció, reactivar gens silenciats o inactivar gens que estan funcionant. Tot això, sense la necessitat d’haver d’alterar la seqüència genètica per si mateixa. Segons expliquen els experts, aquest enfocament, a diferència dels seus predecessors, resultaria més segur respecte a altres tècniques de modificació genètica ja que, a la pràctica, l’alteració dels gens seria molt més quirúrgica i reduiria el risc de modificacions indesitjades.

El mètode fet servir per aquest treball consisteix en la producció d’una proteïna que promou la degradació de certs receptors vinculats amb el colesterol. En aquest treball, encapçalat per l’italià Angelo Lombardo, els científics van utilitzar nanopartícules de lípids per portar la maquinària d’edició epigenètica al corrent sanguini dels ratolins i, d’allà, van aconseguir que aquests compostos circulessin fins al fetge on van actuar sobre el gen assenyalat. "Aquesta tècnica pot establir les bases per al desenvolupament de teràpies que utilitzin el silenciament epigenètic", afirmen els experts de l’Institut Científic San Raffaele de Milà.

Notícies relacionades

Resultats prometedors

Els bons resultats de les primeres proves d’aquesta tècnica experimental han entusiasmat els experts. "Aquest treball demostra que la modificació és estable fins i tot quan les cèl·lules es divideixen, cosa que demostra que un sol tractament seria suficient per reprimir l’expressió del gen", assenyala Paula Río Galdo, investigadora en tractaments basats en teràpia gènica i cap de la Unitat d’Aplàsia de Medul·la Òssia al CIEMAT. "Si els resultats es confirmen en cèl·lules humanes in vivo, podria tenir una aplicació per al tractament futur de diverses malalties", comenta aquesta científica en declaracions al Science Media Centre.