Receptes per concentrar-se

Molts dels assajos publicats sobre la pèrdua de la capacitat d’atenció incideixen que és possible recobrar-la. Una cosa així com reeducar-nos. Llegir llibres ens ensinistra en un tipus de lectura molt concret perquè ens centrem en una cosa durant un període sostingut.

Receptes per concentrar-se

O. P.

2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

Tot i que la capacitat atenció en les persones ha caigut un 70% en dues dècades, recuperar-la és possible. Aquests són alguns consells per aconseguir-ho.

1. Llegeix en paper

Dos grups de persones. Uns llegeixen un llibre imprès. Els altres, la mateixa informació, però en una pantalla. Passada una estona, se’ls pregunta sobre el que acaben de llegir. La conclusió d’aquesta investigació, portada a terme per la professora de la Universitat de Stavanger (Noruega) Anne Mangen, és que "la gent entén i recorda menys el que absorbeix a partir de pantalles". La ciència ha batejat aquest fenomen amb un nom: inferioritat de pantalla.

El divulgador Johan Hari, autor d’El valor de la atención sentencia que llegir llibres ens ensinistra en un tipus de lectura molt concret perquè ens centrem en una cosa durant un període sostingut. "Llegir pantalles ens habitua a llegir d’una manera diferent, tenim més probabilitats de seleccionar i descartar", explica en el seu assaig.

La catedràtica de Psicologia Charo Rueda confirma que llegir en paper "fomenta la concentració i l’atenció", mentre que fer-ho en una pantalla "implica més estímuls".

2. Passeja i para

És una obvietat, però parar és fonamental. Tenir el cervell en mode de relaxació és una cosa que podem aconseguir, recorda la catedràtica Rueda, amb un simple passeig. Si és possible, per la natura, entrenant la distància llarga (la curta és mirar una pantalla o un llibre) i amb un estat d’ànim de calma. "La lentitud alimenta l’atenció. I la velocitat la destrueix", sentencia al llibre El valor de la atención Guy Claxton, professor de Ciències de l’Aprenentatge a la Universitat de Winchester (Anglaterra).

"El mòbil cal deixar-lo al bolso i no treure’l", apunta l’experta, que convida a ser conscient del valor que té divagar, deixar que la ment divagui. "Alguns n’hi diuen avorrir-se, però no és això. És conèixer-se a si mateix", sentencia. Rueda també convida a apartar el mòbil quan s’entaula una conversa amb una altra persona. "No deixis que els dispositius digitals envaeixin els moments de relació amb els altres o els moments en què estàs amb tu mateix, pensant", insisteix.

3. No donis menjar al teu fill amb el mòbil

La catedràtica de Psicologia Charo Rueda és investigadora del Laboratori de Neurociència Cognitiva del Desenvolupament de la Universitat de Granada, on treballen amb un programa d’entrenament per reforçar el circuit cerebral que permet l’atenció. Acostumada a investigar amb nens i nadons, la professora retreu als pares i les mares que, enmig d’un restaurant, treuen el mòbil perquè els seus fills es distreguin durant els 10 minuts que triga el cambrer a servir el menjar. Altres famílies utilitzen les pantalles per fer que els seus fills es mengin tot el puré. "És un error perquè estan traient l’atenció de la seva tasca principal, que és menjar", qüestiona.

Notícies relacionades

4. Tampoc et passis de concentrat

"De la mateixa manera que no podem córrer a ritme de marató tot el dia, tampoc podem experimentar l’elevada càrrega mental de l’atenció concentrada durant períodes llargs ininterromputs sense que el nostre rendiment es deteriori i augmenti l’estrès". Així ho recorda Gloria Mark al seu llibre Cómo recuperar la capacidad de atención. En lloc d’obligar-nos a llargs períodes de concentració sostinguda, amb la pressió d’optimitzar la productivitat, la doctora en Piscologia ens convida a trobar el nostre ritme d’ús de diferents tipus d’atenció, "tenint en compte que hi ha moments que també necessitem una cosa fàcil i atractiva".